Tíz méter széles krátert hagytak maguk után az oroszok a Holdon

külföld
2023 szeptember 01., 10:30

Jelentős méretű krátert hagyott a Holdon az orosz Luna-25 a NASA szerint, miután múlt hónapban lezuhant és becsapódott az égitest déli oldalán - írja a Reuters.

A Luna-25, Oroszország első holdi küldetése volt 47 év után, azonban a sikertelen landolás közben augusztus 19-én irányíthatatlanná vált és nagy erővel a Holdba csapódott. Ezzel pedig több szakértő szerint is végérvényesen megerősítette az egykor hatalmas szovjet űrprogram hanyatlását.

A Luna-25 állomás fő feladata a Hold pólusközeli régiójában a talajösszetétel elemzése, víz jelenlétére vonatkozó hipotézisek megerősítése vagy cáfolása lett volna. Fúrószerkezete 40 centiméter mélyen hatolt volna be a bolygó felszínébe.

Az augusztusi baleset után a NASA Lunar Reconnaissance Orbiter (LRO) űrszondája most egy új kráterről készített képet a Hold felszínén, ami valószínűséggel az orosz küldetés becsapódási helye volt. „Mivel az új kráter nagyon közel van a Luna-25 becsült becsapódási helyéhez, az LRO-csapat arra a következtetésre jutott, hogy valószínűleg az említett küldetésből származik, nem pedig egy természetes becsapódás következménye.” - írta a NASA.

A baleset után Moszkva közölte, hogy egy különleges tárcaközi bizottságot hoz létre az űrhajó elvesztésének okainak kivizsgálására.