Újra meghívták Oroszországot, Fehéroroszországot és Iránt a Nobel-díj átadóra

külföld
2023 szeptember 01., 04:42

Egy év kihagyás után idén meghívják Oroszországot, Fehéroroszországot és Iránt a Nobel-díj bankettekre Stockholmban és Oslóban. Tavaly előbbi kettőt az ukrajnai invázió miatt nem hívták meg, Iránt pedig az egyre súlyosbodó emberi jogi helyzete miatt hagyták ki.

Vidar Helgesen, a Nobel Alapítvány ügyvezető igazgatója azzal indokolta a páriaországok újbóli meghívását, hogy „egyértelmű, hogy a világ egyre inkább szférákra oszlik, ahol az eltérő nézeteket vallók közötti párbeszéd mindinkább visszaszorul”.

Hogy fellépjünk e tendencia ellen, most kiszélesítjük a meghívásainkat, hogy megünnepeljük és megértsük a Nobel-díjat, valamint a szabad tudomány, a szabad kultúra és a szabad, békés társadalmak fontosságát" – mondta Hegelsen.

Karin Karlsbro svéd liberális képviselő szerint az alapítvány álláspontja naiv. Ő azzal vádolta az alapítványt, hogy „veszélyes precedenst" teremtenek, amikor zöld utat adnak Oroszországnak, hogy részt vegyen egy csillogó partin, miközben rakéták zuhannak ukrán kulturális központok fölé és gyerekeket gyilkolnak".

A három országé mellett egy negyedik meghívás is szokatlan. A svéd politikai pártok vezetőit hagyományosan meg szokták hívni ezekre az alkalmakra. A szélsőjobboldali Svéd Demokraták vezetőjét azonban eddig kihagyták. A tavalyi választáson Jimmie Akesson pártja a szavazatok mintegy ötödét megszerezte, így idén először ő is meghívást kapott a Nobel-partikra. Akesson azonban közölte: nem ér rá, így nem lesz ott az eseményeken.