Az amerikaiak szerint az ukrán erők „figyelemre méltó előrelépést" értek el a déli fronton

háború
2023 szeptember 02., 05:27

Az amerikai kormány szerint az ukrán erők „figyelemre méltó előrelépést" értek el a déli, megerősített orosz állások ellen. John Kirby, a Fehér Ház biztonsági szóvivője szerint az elmúlt 72 órában a Zaporizzsjától délre eső területeken történt áttörés. Dmytro Kuleba ukrán külügyminiszter a CNN-nek azt mondta, hogy a kijevi erők valóban előrenyomulnak, de még mindig „kemény harcot" folytatnak. Oroszország eközben azt állítja, hogy stratégiai fontosságú magaslatokat foglalt el az északkelet-ukrajnai Kupjanszk város közelében. A fronthelyzetről beszámoló BBC azt írja, egyik állítást sem sikerült függetlenül ellenőrizni.

Kirby szerint Kijev maga is elismerte, hogy a déli előrenyomulás – amelynek célja a Krímre vezető orosz szárazföldi folyosó kettévágása – lassabban halad, mint azt remélték. Most azonban „némi sikert értek el az orosz védelem második vonalával szemben" – mondta.

Ukrán tüzér a fronton 2023. augusztus 21-én.
photo_camera Ukrán tüzér a fronton. Fotó: Diego Herrera Carcedo/Anadolu Agency via AFP

A hét elején az ukrán hadsereg közölte, hogy elfoglalta a Zaporizzsjai régióban lévő Robotine falut. Ezen a területen Oroszország árkok és alagutak bonyolult rendszerét építette ki, amelyeket aknamezőkkel, valamint tüzérségi állásokkal és úgynevezett „sárkányfogakkal", azaz a páncélosokat feltartó betonakadályokkal véd.

Csütörtökön Kuleba nemtetszésének adott hangot azokkal szemben, akik bírálták Ukrajna ellentámadásának ütemét. Elég ingerülten fogalmazott:

„Azt ajánlom minden kritikusnak, hogy fogja be a száját, jöjjön Ukrajnába, és próbáljon meg egy négyzetcentimétert is felszabadítani saját maga" – mondta az uniós külügyminiszterek spanyolországi találkozóján.