Csalással és pénzmosással vádolták meg Zelenszkij egykori szövetségesét

külföld
2023 szeptember 02., 10:54

Az SZBU, az ukrán titkosszolgálat csalással és bűncselekmény útján szerzett vagyon tisztára mosásával gyanúsítja Ihor Kolomojszkijt. Minderről az ukrán hírügynökségek számoltak be.

A nyomozás szerint Kolomojszkij 2013 és 2020 között több mint félmilliárd hrivnyát mosott tisztára úgy, hogy külföldön, „az általa ellenőrzött bankintézetek infrastruktúráját felhasználva kivette azt". Az SZBU fotókat is közzétett arról, hogyan jelentek meg az üzletembernél.

Februárban mi is megírtuk, hogy az ukrán hatóságok házkutatást tartottak Ihor Kolomojszkij otthonában, aki korábban Volodimir Zelenszkij elnök szövetségese volt. Zelenszkij kormánya tavaly novemberben különleges háborús hatáskörökkel élve különböző vállalatokban lefoglalta a Kolomojszkijhez köthető részesedéseket, hogy megerősítse Ukrajna védelmét.

Az Egyesült Államok 2021-ben szankciókkal sújtotta Kolomojszkijt a korrupcióban való kiterjedt érintettsége miatt. Az amerikai hatóságok szerint a milliárdos és egyik üzleti partnere az Egyesült Államokban is sikkasztott. Az ukrán üzletember tagadta a vádakat. Az Európai Unió a többek között korrupció visszaszorítását várja el Ukrajnától. (Meduza)

Kiemelt videóink