Novák Katalin: Fejlődnek az iskolák

oktatás
2023 szeptember 03., 16:59

A jó iskola csak a tanár-szülő-gyermek harmonikus hármasával lehet teljes – mondta Novák Katalin köztársasági elnök Szigetszentmiklóson, a Temesvári Utcai Általános Iskola tanévnyitó és épületátadó ünnepségén.

Az államfő azt mondta: hálásak lehetünk azért, mert békében kezdődhet az új tanév, a szülők szabadságban nevelhetik a gyermekeiket, vannak elkötelezett nevelők, pedagógiai szakemberek, fejlődnek az iskolák és egyre több tudás birtokába kerülhetnek gyermekeink.

Novák Katalin azt mondta, hogy két házi feladata van Magyarországnak: az egyik a pedagógusok helyzetére, a másik az iskolákat bevenni akaró és azokat eszközként használni szándékozó ideológiákra vonatkozik.

A köztársasági elnök elmondta: Szigetszentmiklóson egy új, jól felszerelt, több mint 400 gyerek oktatására kész iskolában kezdődhet az új iskolai év, és hálát adhatunk azért, hogy Magyarország több mint 5000 iskolájában békében kezdődik a tanév.

Azt mondta, az elmúlt öt évben országszerte több mint 4500 óvodai, iskolai fejlesztés indult el, amire évtizedek óta nem volt példa Magyarországon.

Mindannyian azt szeretnénk, hogy gyermekeink jó iskolákba járhassanak, ez nemzeti érdek – mondta Novák Katalin.

Azt mondta, a jó iskola több, mint szép épület, jól felszerelt tantermek, a jó iskola nem csak tégla és malter. A jó iskola emberekből épül – mondta a köztársasági elnök, aki szerint a jó iskola elhivatott, hazájukat ismerő és szerető tanárokból, pedagógiai szakemberekből, felelősségteljes vezetőkből, elkötelezett segítőkből, együttműködő, a gyermekeikért felelősséget vállalni kész szülőkből, nagyszülőkből és kíváncsi, a világra és egymásra nyitott gyermekekből áll.

A pedagógusok helyzetéről elmondta: Magyarországon meg kell teremteni azokat a körülményeket, amik a pedagógusokat a közösség elismert, nagyra becsült tagjaivá teszik, biztosítani kell számukra a polgári élet anyagi feltételeit.

Az iskolákat kívülről fenyegető veszélyről azt mondta, hogy egyre többen eszközként tekintenek az iskolára és ellenségként a szülőkre. Felhívta a figyelmet arra a folyamatra, ami már kikezdte vallási identitásunkat, a nemzet és a család kereteinek bomlasztásán munkálkodik.

Novák Katalin szerint az iskola nem lehet eszköze semmilyen ideológiának, meg kell védeni a szülői jogokat, hogy ők dönthessenek arról, hogyan nevelik gyermekeiket.

Novák Katalin köztársasági elnök ajándékokat ad át helyi óvodásoknak a Kijev megyei Zahalci településen 2023. augusztus 23-án.
photo_camera Novák Katalin köztársasági elnök ajándékokat ad át helyi óvodásoknak a Kijev megyei Zahalci településen 2023. augusztus 23-án. Fotó: Nemes János/MTI/MTVA


A köztársasági elnök felidézte, hogy tíz napja Beregszászon járt, ahol Reményik Sándor költő sorait a kárpátaljai gyerekek bátor hangja tette élővé. Azt mondta, felhívássá vált, mindannyiunkhoz szólt az a sor, hogy: „Ne hagyjátok a templomot, a templomot s az iskolát!”

Az évnyitó ünnepségen részt vett Kövér László, az Országgyűlés elnöke, a résztvevőket Pálos Annamária tankerületi igazgató is köszöntötte. (MTI)