Dél-Afrika kivizsgálta: nem küldtek fegyvereket Oroszországba

külföld
2023 szeptember 04., 07:04

Vizsgálódik a kormány, válaszolta májusban Cyril Ramaphosa dél-afrikai elnök a parlamentben, amikor arról kérdezték, igaz-e az amerikai vád, hogy fegyvereket vittek Dél-Afrikából az oroszoknak.

Nos, a BBC jelentése szerint Ramaphosa vasárnap este a tévében bejelentette, hogy a független vizsgálat nem talált bizonyítékot a fegyverszállításra.

A vizsgálat a johannesburgi amerikai nagykövet nyilatkozata után indult. Szerinte tavaly december 6. és 8. között Simon's Town kikötőjében tartózkodott egy orosz teherhajó, amire fegyvereket és lőszert pakoltak, majd útnak indították Oroszországba.

A vizsgálat most arra jutott, hogy nincs bizonyíték arra, hogy a hajó fegyvereket szállított volna, a híresztelés ugyanakkor súlyosan ártott Dél-Afrika hírnevének és az ország valutájának. A hajó különben valóban fegyvereket szállított, csakhogy egy 2018-as szerződés alapján Oroszországból Dél-Afrikába.

Dél-Afrika nem ítélte el Oroszország ukrajnai agresszióját, és a nyugati szankciókhoz sem csatlakozott, a háborúról szóló ENSZ-szavazásokon tartózkodott, miközben Oroszországgal és Kínával közös hadgyakorlatot tartott.