Júliusban is kevesebb magyar nyaralt Magyarországon, mint tavaly

turizmus
2023 szeptember 04., 08:43

Kijöttek a KSH júliusi turisztikai adatai. Ezek alapján elmondható, hogy a vendégek száma összességében 4,3%-kal magasabb, a vendégéjszakáké viszont 1,0%-kal alacsonyabb volt az egy évvel korábbinál. Az azonban fontos mutató, hogy a belföldi vendégek száma 3,6, az általuk eltöltött vendégéjszakáké pedig 8,4%-kal csökkent az előző év azonos hónapjához képest. Ezen belül a magán- és egyéb szálláshelyeken eltöltött belföldivendég-éjszakák száma 8,2%-kal csökkent. A két legnépszerűbb turisztikai térségben, a Balaton és a Mátra–Bükk turisztikai szálláshelyein a belföldivendég-éjszakák 42, illetve 8,2%-át regisztrálták, Budapest részesedése 4,8% volt.

A visszaesést az is jól mutatja, hogy mindhárom Balaton körüli megye vendégéjszaka-száma elmaradt a tavaly júliusitól. Veszprém a tavalyi eredményének 95,43 százalékát, Zala 95,34 százalékát és Somogy 96,44 százalékát hozta.

A KSH egy másik statisztikájából, amely a turisztikai térségekre vonatkozik, kiderül, hogy a belföldi vendégek idén júliusban a tavaly júliusinál 158 ezerrel kevesebb éjszakát töltöttek a Balatonnál. Ez 8,9%-os, elég csúnya visszaesés a főszezonban.Szám szerint a tavalyi 1,77 millió után most 1,612 millió éjszaka volt. A külföldi éjszakák bár emelkedtek, összeségében 3,8 százalékos mínuszt könyvelhet el a balatoni régió. Úgy tűnik a júniusi látványos visszaesést júliusban sem tudta sokkal szépíteni a magyar tenger.

Emelkedett viszont a külföldi vendégek aránya. Az ő számuk 19, az általuk eltöltött vendégéjszakáké 13%-kal emelkedett az előző év azonos hónapjához képest.