Zelenszkij menesztette a védelmi minisztert

háború
2023 szeptember 04., 04:23

Szokásos esti videóbeszédében vasárnap Volodimir Zelenszkij ukrán elnök közölte, hogy meneszti Olekszij Reznyikov védelmi minisztert, és még ezen a héten felkéri a parlamentet, hogy helyére Rusztem Umerovot ültessék.

Reznyikov 2021 novembere óta volt védelmi miniszter, és aktívan részt vett azokban az erőfeszítésekben, melyeknek hála több milliárd dollárnyi nyugati katonai segély érkezett Ukrajnába. A minisztérium munkáját azonban vesztegetési vádak övezték, amelyeket Reznyikov rágalmaknak minősített. Kritika érte a hadsereg élelmiszer- és egyenruha-beszerzését is.

Olekszij Reznyikov
photo_camera Olekszij Reznyikov Fotó: BEATA ZAWRZEL/NurPhoto via AFP

Zelenszkij döntése beleillik azoknak a lépéseknek a sorába, melyeket a korrupció ellen hoztak az elmúlt hetekben. Az Európai Unióhoz való csatlakozás egyik fő feltétele ugyanis a sok területet átszövő korrupció visszaszorítása.

„Úgy döntöttem, hogy leváltom Ukrajna védelmi miniszterét. Olekszij Reznyikov több mint 550 napja vezeti a teljes körű háborút. Úgy vélem, hogy a minisztériumnak új megközelítésekre és a katonasággal és a társadalom egészével való interakció más formáira van szüksége" – mondta Zelenszkij.

Az elnök szerint a parlament várhatóan jóváhagyja Umerov kinevezését, akinek „nincs szüksége különösebb bemutatkozásra. A 41 éves volt parlamenti képviselő Umerov, aki amúgy egy krími tatár, 2022 szeptembere óta vezeti az ukrán állami vagyonkezelőt. Korábban fontos szerepe volt a fekete-tengeri gabonaexport letárgyalásában. Munkáját Ukrajnában dicsérték pláne azért, mert az állami vagyonalap korábbi vezetése alatt több korrupciós botrány is történt az intézményben.

Rusztem Umerov
photo_camera Rusztem Umerov Fotó: DOGUKAN KESKINKILIC/Anadolu Agency via AFP

Reznyikov munkájának sikereként könyvelik el, hogy ma már nem kérdés a nagy teljesítményű nyugati katonai eszközök érkezése. Ő volt, aki fontos szerepet játszott a német gyártmányú harckocsik és a HIMARS rakétatüzérség Ukrajnának történő szállításával kapcsolatban. Részt vett azokban a tárgyalásokban is, amelyek végén hamarosan amerikai gyártmányú F-16-os vadászgépeket kaphat az ország. Reznyikovnak így szoros kapcsolata volt Lloyd Austin amerikai védelmi miniszterrel, a Pentagon szóvivője mégsem kívánta kommentálni a lépést, mondván, hogy ez az ukrán kormány belügye. Az angolul jól beszélő Reznyikovot az egyik parlamenti képviselő máris Ukrajna lehetséges új londoni nagykövetének javasolta.

(Reuters)