Negyedmilliós mínusz két hónap alatt – van miért aggódni a Balatonnál

gazdaság
2023 szeptember 05., 05:07

A nyári turisztikai szezonról eddig megjelent statisztikák a belföldi turizmus jelentős visszaesését mutatják. Júliusban a hazai vendégek száma 3,6, a vendégéjszakáké 8,4 százalékkal volt alacsonyabb, mint 2022 júliusában, a belföldivendég-éjszakák száma az első hét hónapban 8,1 százalékkal, nagyjából egymillió éjszakával esett vissza.

Ha a KSH kedden közzétett országos adatain belül turisztikai régiókra is rákeresünk, az látszik, hogy a Balatonnál a nyári szezonban még rosszabbul is alakultak a belföldi turisztikai mutatók, mint országosan. A tónál július végéig 3,532 millió belföldi vendégéjszakát regisztráltak, ami a tavalyi első héthavihoz képest 8,9 százalékos visszaesést jelent. Vagyis a Balatonnál, ahol a belföldi turizmus súlya a sokszorosa a külföldinek – a hazai vendégek száma nagyjából háromszorosa a külföldieknek –, nagyobb volt a belföldi turizmus visszaesése, mint az országban átlagosan.

link Forrás

Látható, hogy csak márciusban és májusban volt kisebb a belföldi turizmus visszaesése a Balatonnál, mint országosan – illetve az elenyésző súlyú januárban volt nagyobb a növekedés –, ezzel szemben a két nyári hónapban jelentős visszaesést látni. Ha nem százalékosan, hanem abszolút értékben nézzük a statisztikát, akkor az látszik, hogy

januártól július végéig 347 ezerrel, ebből csak június-júliusban 243 ezerrel kevesebb éjszakát töltöttek a magyarok a Balatonnál, mint tavaly.Ebben a két nyári hónapban a belföldi vendégek által eltöltött éjszakák száma 9,6 százalékkal maradt el a tavalyitól.

link Forrás

A belföldi turizmus balatoni visszaesését a külföldiek növekvő érdeklődése sem tudta ellensúlyozni. A külföldi turisták által itt töltött éjszakák száma a két nyári hónapban 11,46 százalékkal nőtt, de ez csak plusz 88 ezret jelent.

link Forrás

Az összesített visszaesés így nyáron eddig 157 ezer vendégéjszaka volt – az augusztusi adatokat majd október elején közli a KSH –, ami 4,73 százalékos elmaradást jelent a tavalyi első két nyári hónaphoz képest. Ha pedig az év egészét nézzük, a balatoni turizmus visszaesése július végéig 3,76 százalékos volt, miután 86 ezerrel volt kevesebb a vendégéjszaka, mint az előző év első hét hónapjában.