António Guterres ENSZ-főtitkár: Megkezdődött a klímaösszeomlás

klímaváltozás
2023 szeptember 06., 10:06

A Meteorológiai Világszervezet (WMO) szerdai bejelentése szerint a Föld északi féltekéjén az idei nyár volt a valaha mért legmelegebb. Egyben azt is közölték, hogy az idei volt a valaha rögzített legforróbb augusztus, az iparosítás előtti korszak átlagánál feltehetően 1,5 Celsius-fokkal melegebb, illetve egyben a második legmelegebb hónap 2023 júliusa után.

A júniustól augusztusig tartó időszakban, vagyis az északi félteke nyarán az átlaghőmérséklet 16,77 Celsius-fok volt, ami 0,66 Celsius-fokkal haladja meg az 1991-2020 közötti periódus átlagát, és jelentősen magasabb is, mint a korábbi, 2019-es rekord 16,48 Celsius-fok.

Az augusztus rekordot döntött a tenger felszínén mért hőmérsékletek szempontjából is: a globális átlag 20,98 Celsius-fok volt. António Guterres ENSZ-főtitkár szerint „megkezdődött a klímaösszeomlás”.

„A tudósok régóta figyelmeztetnek arra, milyen következményekkel fog járni a függőségünk a fosszilis üzemanyagoktól. Éghajlatunk sokkal gyorsabban omlik össze annál, mint amivel meg tudunk küzdeni, szélsőséges időjárási jelenségek sújtják a bolygó minden szegletét” – mondta Guterres.

Az EU műholdas Föld-megfigyelési programja, a Copernicus szerint a feljegyzések kezdete óta eddig 2023 a második legmelegebb év 2016 után. A tudósok a fosszilis energiaforrások égetését teszik felelőssé a globális felmelegedésért, amit most az El Nino is súlyosbít.

A Copernicus 1940-ig visszamenőleg rendelkezik időjárási feljegyzésekkel, de Nagy-Britanniának és az Egyesült Államoknak egészen az 1800-as évek közepéig vannak globális adatai. A brit és az amerikai tudományos ügynökségek várhatóan hamarosan szintén közzéteszik a maguk jelentését arról, hogy az idei nyáron milyen hőmérsékleti rekordok dőltek meg.

„Amit most látunk, az újabb és újabb szélsőséges jelenségek, az a tény, hogy a rekordok megdőlését elősegítő feltételek tartósan fennállnak, illetve mindezeknek az emberekre és a bolygóra gyakorolt hatásai, ezek mind az éghajlat melegedésének világos következményei” - mondta el Carlo Buontempo, a Copernicus klímaváltozási szolgálatának igazgatója. (MTI)