Feljelentést tett a spanyol szövetségi elnök ellen Jenni Hermoso, a szájon csókolt világbajnok

bűnügy
2023 szeptember 06., 15:58
Jenni Hermoso, a spanyol női labdarúgó-válogatott középpályása 2023 április 6-án Ibizán
photo_camera Jenni Hermoso, a spanyol női labdarúgó-válogatott középpályása 2023 április 6-án Ibizán Fotó: JAIME REINA/AFP

Feljelentést tett Luis Rubiales szövetségi elnök ellen Jenni Hermoso, a spanyol női futballválogatott középpályása.

Hermosót a Sydney-ben rendezett világbajnoki díjátadón csókolta szájon Rubiales, nem sokkal azután, hogy a spanyolok 1-0-ra megnyerték a világbajnoki döntőt Anglia ellen.

Az eset után Rubiales kitartott azon állítása mellett, hogy a csók „kölcsönös és konszenzuális” volt. Hermoso tagadja ezt.

Az eset után a sportvezetőt a FIFA felfüggesztette pozíciójából és vizsgálat indult vele szemben a spanyol szövetségben is. A kormány több tagja is lemondásra szólította fel Rubialest, aki azonban a végsőkig küzdeni látszik saját igazáért.

A feljelentés azt jelenti ugyanakkor, hogy a 46 éves Rubiales büntetőeljárásnak is elébe nézhet.

Augusztus 29-én spanyol ügyészek már előzetes vizsgálatot indítottak arról, hogy vajon a nem konszenzuális csók kimerítheti-e a szexuális zaklatás büntetőjogi tényállását. Az előzetes vizsgálat alapját Hermoso nyilatkozata adta.

A büntetőbíróság jogi szakértői ezután arról tájékoztatták a játékost, hogy 15 napon belül panaszt tehet a bíróságon, amennyiben a bírósági álláspont ismeretében hivatalosan is panaszt, illetve feljelentést kívánna tenni. A mostani hír alapján Hermoso élt ezzel a lehetőséggel.

81 spanyol női válogatott játékos jelezte már, köztük 23 világbajnok, hogy nem lép pályára a válogatottban, amíg Rubiales az elnök.

Kedden menesztették a válogatott vezetőedzőjét, Jorge Vildát is, akit az elnök közvetlen szövetségeseként és bizalmasaként emleget a spanyol sajtó.

A spanyol férfi válogatott is bírálta egyébként Rubialest „elfogadhatatlan viselkedése” miatt.

A sajtóban eközben többen Dani Carvajal válogatott játékost kritizálták, aki kevésbé harcias véleményt fogalmazott meg. A Real Madrid védője azt nyilatkozta, hogy ő nem szeretné megítélni, Hermoso áldozat vagy sem, amíg a hivatalos eljárás le nem zárul, nem az ő dolga ítéletet mondani az eset felett, és mindenkit megillet az ártatlanság vélelme.

Rubialesről és az ügy hátteréről itt írtunk részletesen. (BBC)