Fia szerint megtagadták a sürgős orvosi ellátást a fogva tartott Aung Szan Szú Csítól

külföld
2023 szeptember 06., 05:39

Kim Aris elmondása szerint az országot irányító katonai junta akadályozta meg a börtönhatóságok kérését, miszerint a katonai puccsal megbuktatott, Nobel-békedíjas ellenzéki vezetőnek „sürgős ellátásra” lenne szüksége. Aung Szan Szú Csínek a BBC információi szerint súlyos fogfájása van, ami miatt enni sem tud. Egy katonai szóvivő szerint azonban „jó egészségnek örvend”, és mind a katonai, mind a civil orvosok rendszeresen megvizsgálják.

Aung Szan Szú Csít 2021 februárja óta tartják fogva, miután a hadsereg puccsal átvette a hatalmat. A választáson győztes Aung Szan Szú Csít és további több tízezer ellenzéki politikust vagy másként gondolkodót bebörtönöztek, fizikai erőszakot alkalmazva. Az ENSZ emberiesség ellen elkövetett bűntettnek nyilvánította a katonai junta által elkövetett cselekményeket, és szankciókat léptetett életbe Mianmar ellen.

Aung Szan Szú Csít júliusban a börtönből házi őrizetbe helyezték át a burmai fővárosban, Nay Pyi Tawban, de az nem derült ki, hogy hol tartják fogva. (BBC)