Kiszabták az eddigi legkeményebb ítéletet a Capitolium ostroma miatt

külföld
2023 szeptember 06., 04:28

22 év börtönre ítélték Enrique Tarriót, a Proud Boys egyik vezetőjét a Capitolium elleni zavargás megszervezéséért. Ez a leghosszabb börtönbüntetés, amit kiosztottak az eset kapcsán. Tarriót májusban ítélték el lázító összeesküvésért, felbujtásért és más vádpontok miatt, most pedig kiszabták rá a börtönt.

A 39 éves férfi amúgy nem tartózkodott Washingtonban az ostrom idején, de segített megszervezni a szélsőjobboldali csoport zavargását. Összesen több mint 1100 embert tartóztattak le a Capitoliumi zavargások vádjával.

Mielőtt kedden megtudta volna a büntetését, Tarrio bocsánatot kért a rendőrségtől és Washington lakóitól a 2021. január 6-i zavargásban játszott szerepe miatt. „Rendkívül szégyellem magam, amiért gyászt és szenvedést okoztunk nekik" - mondta a washingtoni szövetségi bíróságon. „Ezzel a szégyennel életem végéig együtt kell majd élnem. Az önhittségem meggyőzött arról, hogy áldozat vagyok, és igazságtalanul vettek célba." Ügyvédei azt mondták, hogy fellebbezni fog az ítélet ellen.

Enrique Tarrio
photo_camera Enrique Tarrio Fotó: EVA MARIE UZCATEGUI/AFP

Tarrio a Proud Boys országos elnöke volt. A 2016-ban New Yorkban alapított szélsőjobboldali csoport tagjai úgy jellemezték magukat, mint egy kizárólag férfiakból álló ivóklub. Trump katonáinak tekintették magukat és gyakran keveredtek utcai összecsapásokba szélsőbaloldali és antifasiszta aktivistákkal.

Korábban a zavargások kapcsán államellenes összeesküvés miatt tizennyolc év börtönre ítélték az Oath Keepers szélsőjobboldali szervezet alapítóját, Stewart Rhodesot, augusztusban pedig tizenhét év börtönbüntetésre ítélték szélsőjobboldali Proud Boys másik vezetőjét, Joe Biggset.

(BBC)