A vezetésoktatóknak ezentúl mindent előre kellene adminisztrálniuk az útról

közlekedés
2023 szeptember 07., 17:22

A Totalcar azt írja, hogy a járművezetők képzéséért felelős Közlekedési Alkalmassági Vizsgaközpont Nonprofit Kft. szeptembertől új adminisztrációs kötelezettséget vezetett be, így az oktatóknak a megtartandó órákat előre be kell jelenteniük elektronikusan: meg kell adniuk, hogy ki vezet, milyen rendszámú autót, pontosan mikor, illetve házszámra pontosan meg kell adni az indulási és érkezési helyet.

Az oktatók értik, hogy a cél a visszaélések visszaszorítása lenne, és hogy a tanulók valóban vezetéssel töltsék az időt, de szerintük erre nem a fölösleges adminisztráció a megoldás. Azt mondják, mivel ők is a közúti forgalomban mennek, életszerűtlen, hogy percre pontosan tudjanak előre tervezni. Eddig megbeszélhették a tanulóval, hogy pár villamosmegállóval odébb találkozzanak vagy fél órával később végezzenek, de ennek a rugalmasságnak hivatalosan vége – állítják.

photo_camera Illusztráció: Kiss Bence/444

A lap szerint az új rendszer szeptember 4-én indult volna, de még nem látta senki, és hivatalos tájékoztatást is csak pár napja kaptak az oktatók. Most – bár oktatás van – a digitális átállás miatt szünetel a vizsgára jelentkezés.