Franciaország német minta alapján bevezeti az olcsó havi vasúti bérletet

közlekedés
2023 szeptember 07., 21:46

A sikeres németországi, környezetkímélőbb utazást ösztönző lépést lemásolva Franciaország jövő nyáron országszerte kedvező árú havi vasúti bérletet vezet be bizonyos vonatokon.

A vasúti bérlet kb. 49 euróba (kb. 19 ezer forint) fog kerülni, és korlátlanul lehet vele utazni a TER regionális vonatain és helyközi járatain – mondta el Clément Beaune közlekedési miniszter.

Emmanuel Macron elnök hétfőn azt mondta, hogy a francia regionális hatóságok beleegyeztek a lépésbe, ami a belföldi légi közlekedésre vonatkozó, az év elején bevezetett korlátozásokat követi.

Beaune azt mondta: „Egyszerű lesz. A franciák – életkoruktól függetlenül – megvásárolhatják ezt a bérletet, és korlátlanul utazhatnak egy intercityn vagy TER-en, alacsony áron.” Elismerte, hogy az ötlet Németország májusban elindított Deutschlandticketjét másolja: az havi 49 euróért korlátlan utazást tesz lehetővé regionális és helyi közlekedésben.

Egy TER vonat utasai Párizsban 2023. augusztus 8-án.
photo_camera Egy TER vonat utasai Párizsban 2023. augusztus 8-án. Fotó: Myriam Tirler/Hans Lucas via AFP

A német vasúti bérlet nem tartalmazza a nagy sebességű helyközi gyorsvonatokat, és a francia nagysebességű TGV sem szerepel a francia bérletben. Beaune azt mondta, „ha lehetséges”, a francia bérlet a városokon belüli busszal, metróval és villamossal való helyi utazásra is kiterjedne.

A németországi bérlet, amit a német állam és a tartományok is finanszíroznak, várhatóan 2025-ig évente 3 milliárd euróba kerül a hatóságoknak.

Az osztrák vasúttársaság, az ÖBB egy másik, széles körben nyilvánosságra hozott, zöld utazást ösztönző akció keretében szerdán közölte, hogy decembertől éjszakai vonatot indít Párizs és Berlin között. (Guardian)

Kiemelt videóink