Japánnak sikerülhet, ami az oroszoknak nem: landolni a Holdon

külföld
2023 szeptember 07., 09:49

Több sikertelen kísérlet után Japánnak is sikerült rakétát indítania a Holdra, a magyar idő szerint csütörtök hajnalban történt kilövést a japán űrügynökség, a JAXA élőben közvetítette.

photo_camera Fotó: NORIAKI SASAKI/The Yomiuri Shimbun via AFP

Az elmúlt hónapokban nem volt túl sikeres a japán űrkutatási program: a H3 rakétát márciusban alig néhány perccel az indulása után kellett megsemmisíteni, mert egy hajóműve meghibásodott, az Epsilon kis rakétahajtóműve pedig már a tesztelés során felrobbant még júliusban.

A most sikeresen fellőtt űrrakéta, amely a H2A nevet viseli, egy holdi leszállóegységet és egy röntgenteleszkópot szállít, feladata pedig a világegyetem eredetének kutatása lesz. A JAXA tájékoztatása szerint a kilövés után a rakétáról sikeresen leválasztották az XRISM röntgenes asztronómiai műholdat, amely pedig a csillagokban és galaxisokban lévő plazmát fogja megfigyelni.

Japán holdjárója, a SLIM a tervek szerint körülbelül fél év múlva landolhat a Holdon.

Ha sikerül leszállnia, akkor Japán lesz az ötödik olyan ország, amely Holdra szállt a Szovjetunió, az Egyesült Államok, Kína és India után.Sűrű hetei vannak a Holdnak: a dicső szovjet űrkutatás feltámasztására indult el az új orosz űrkutatási projekt, azonban a Luna-25 augusztus végén becsapódott a Holdba - ráadásul ütött egy hatalmas krátert is a felszínébe -, és megsemmisült. Alig néhány nappal később viszont sikeresen landolt a déli póluson a Csandaraján-3, ezzel India lett a negyedig ország, amelynek leszállóegysége sikeresen landolt a Holdon.

A Hold déli pólusának felfedezése egyébként a nagyhatalmi űrverseny legújabb célpontja, nem véletlen, hogy az oroszok és az indiaiak is ugyanoda küldték holdjáróikat.

India nem sokat ült a babérjain, szeptember másodikán már a Naphoz indítottak rakétát.

via Guardian