Óriás mókuskerékben akarta átszelni az Atlanti-óceánt egy férfi

külföld
2023 szeptember 07., 11:19

Kedden vádat emeltek az 51 éves Reza Baluchi ellen, akit az amerikai parti őrség augusztus végén Georgia állam partjainál tartóztatott fel a Floridából Londonba tartó expedíciója közben, írja a New York Times. A férfi állítása szerint több mint négyezer mérföldet akart utazni a házi készítésű, bójákkal felszerelt óriás mókuskerékben, épp a közelgő hurrikán idején.

photo_camera Fotó: Flagler County Sheriff Office

A férfit augusztus 29-én sikerült rávenni, hogy hagyja el a hajóját, és kedden a miami szövetségi bíróságon a fedélzetre lépés akadályozása és a kikötőkapitányi parancs megtagadása miatt emeltek vádat ellene.

Baluchit először augusztus 26-án észlelték, körülbelül 70 tengeri mérföldre a Tybee-sziget partjaitól. A parti őrség arra kérte, hogy mutassa meg a regisztrációs okmányait, de ő nem találta azokat. Amikor a rendőrök egy kisebb csónakkal megközelítették a hajót, és megkérték, hogy szálljon ki, azt mondta, hogy van egy egy láb hosszú kése, és meg fogja ölni magát, ezért a rendőrök visszatértek a hajójukra, ami a közelben maradt. Másnap a rendőrök ismét megpróbálták, de akkor is a kést mutogatta. Ezután megragadott néhány drótot, és azt mondta, hogy fel fogja robbantani magát. Később azt mondta a rendőröknek, hogy az úgynevezett bomba hamis.

Két napba telt, mire a rendőrök - akik megpróbáltak élelmet, vizet és a közelgő hurrikánról szóló híreket eljuttatni a férfinak - le tudták csalogatni az úszó mókuskerékről. A bírósági dokumentumok szerint Baluchinak egy évtizeden belül ez volt a negyedik kísérlete arra, hogy egy házi készítésű szerkezettel átszelje az óceánt. A rendőrség mind a négyszer elkapta. Kedden 250 ezer dolláros óvadék ellenében szabadon engedték, azzal a feltétellel, hogy nem szállhat hajóra az óceánon.