„Valaki meg fog halni” – brutális a hőség és a páratartalom a US Openen

sport
2023 szeptember 07., 08:59

Késő nyári hőhullám miatt brutális hőség, magas páratartalom és szélcsend jellemzi New York időjárását, ez pedig igencsak megnehezíti a teniszezők dolgát a US Openen. Olyan, mintha a játékosoknak az ellenfelükön kívül még valakit le kellene győzniük, írja cikkében a Guardian.

link Forrás

A szókimondásáról is ismert Danyiil Medvegyev egyenesen azt mondta, hogy egy játékos biztosan meg fog halni. A szerdai mérkőzés alatt Medvegyev időnként inhalálót fújt, hogy segítse a légzését. „Nem hiszem, hogy működött, mert nem tudom, hogyan kell használni” – mondta a mérkőzés előtt. „Tényleg gondjaim vannak a légzéssel, úgyhogy most nem fogok viccelődni vele, mint két vagy négy nappal ezelőtt. Használni fogom.”

Coco Gauff keddi, negyeddöntős mérkőzésén az Arthur Ashe pályán több mint 32 Celsius-fokot mértek, szerdán egy kerekesszékes mérkőzést pedig késő délutánra halasztottak. A kellemetlen körülmények miatt a szervezők úgy döntöttek, hogy részben lezárják az Arthur Ashe Stadion tetejét, ha a hőmérséklet és a páratartalom túl magasra emelkedik. A torna utolsó hetében szintén hasonló időjárás várható.

Az Ashe és a Louis Armstrong Stadionon 2016, illetve 2018 óta vannak behúzható tetők, de az elején csak az eső miatt voltak hajlandók a szervezők használni azokat. Ezután Roger Federer és Novak Djokovic is panaszkodott arra, hogy a stadionokban nincsen levegő, amikor a tetők zárva vannak.

photo_camera Fotó: IMAGO/Juergen Hasenkopf/IMAGO/Hasenkopf via Reuters Conn

Az AP tanulmánya szerint ugyan az Australian Openen emelkedett az elmúlt években a legnagyobb mértékben a hőmérséklet, de a legmelegebb Grand Slam-torna így is a az amerikai maradt. 1988 óta a US Open volt felelős a 17 olyan alkalom több mint feléért, amikor legalább 10 játékos idő előtt feladta a versenyt a hőség miatt. 2018-ban hat játékos lépett ki a második napon a férfiaknál. Abban az évben a francia Alizé Cornet a nyitófordulós mérkőzésének egy pontján azt mondta a pályán lévő orvosnak, hogy hánynia kell, és fáj a feje és a csontjai.