Elon Musk azt állítja, megelőzött egy potenciális atomcsapást

külföld
2023 szeptember 08., 09:00

Megparancsolta a Starlink mérnökeinek, hogy állítsák le a műholdrendszert, miközben az ukrán hadsereg dróncsapást készített elő egy orosz hadihajó ellen a Krím-félszigetnél - állítja Elon Musk, jövő héten megjelenő önéletrajzi könyvében.

A CNN hozott nyilvánosságra egy részletet a Walter Isaacson által írt könyvből. Musk ebben azt mondja, azért döntött így, mert az ukránok szerinte túl messzire mentek volna a támadással, amelyre Vlagyimir Putyin nukleáris csapással válaszolhatott volna.

Az eset - amire csak „kis Pearl Harborként" hivatkozott - pontos időpontját nem árulta el a milliárdos, csak annyit, hogy tavaly történt. A könyv kivonata szerint Mikhajlo Fedorov ukrán miniszterelnök-helyettes a dróntámadás idején arra kérte Muskot, hogy állítsa vissza a Starlink kommunikációját. Ezt azonban az üzletember elutasította.

photo_camera Fotó: JOEL SAGET/AFP

Az űrrakétákat is gyártó SpaceX tulajdonosa kezdetben egyetértett azzal, hogy a Starlink kommunikációs eszközöket biztosítson az ukrán hadseregnek. Azonban miután az ukránok visszaverték az oroszok első rohamát, és ellentámadást indítottak, elbizonytalanodott a dologban. Az interjúban Musk erről azt mondta, a Starlink nem háborús, hanem békés célokra lett alapítva.

Musknak korábban voltak Oroszországgal elnéző megnyilatkozásai. A Twitteren például egyszer azt írta, beteljesítené az emberek akaratát, ha Kelet-Ukrajna egy része Oroszországhoz kerülne.

(via The Guardian)