Iszlamisták támadtak egy hajóra Maliban, 49 civilt megöltek

külföld
2023 szeptember 08., 04:25

Háromnapos nemzeti gyászt rendeltek el Maliban, miután iszlamista fegyveresek rátámadtak egy hajóra, és megöltek 49 civilt. A hajó a Niger folyón közlekedett, Gaóból Mopti városába.

A hajó üzemeltetője azt nyilatkozta az AFP-nek, hogy legalább három rakétával célozták meg a hajót, mely mozgásképtelenné vált a támadás után. A hadsereg kezdte meg a túlélők kimenekítését.

A fegyveresek nem sokkal később egy katonai tábort is megtámadtak Gao régióban, 15 katona halálát okozva. Az összecsapásban nagyjából 50 iszlamista is életét vesztette.

Francia és mali katonák közös járőrözése Maliban 2021. januárjában.
photo_camera Francia és mali katonák közös járőrözése Maliban 2021. januárjában. Fotó: FREDERIC PETRY/Hans Lucas via AFP

Maliban 2020-ban puccsolták meg Ibrahim Boubcar Keïta elnököt. A felálló katonai juntának kezdetben nagy volt a támogatottsága, mert az emberek dühösek voltak a gazdasági helyzet és a folyamatos bizonytalanság miatt.

Az ország egy részét 2012 óta uraló iszlamista katonai csoportok ellen azonban a junta sem tudott komoly eredményeket felmutatni. Ugyan a junta többször tagadta, hogy orosz zsoldosok harcolnának az országban, a Human Rights Watch emberi jogi szervezet szerint a Wagner katonái számos emberrablást, fosztogatást és gyilkosságot követtek el az afrikai országban.

(via BBC)