Állandó tagságot kap az Afrikai Unió a G20-ban

külföld
2023 szeptember 09., 09:00

Narendra Modi indiai miniszterelnök szombaton hivatalosan is meghívta az Afrikai Uniót, hogy csatlakozzon a G20-hoz, írja az AP hírügynökség. Mivel a világ nagy része az Ukrajna elleni orosz háborúra összpontosít, India a csúcstalálkozón nagyobb figyelmet kíván fordítani a fejlődő világ szükségleteinek kezelésére.

photo_camera Fotó: LUDOVIC MARIN/AFP

Beszéde előtt Modi üdvözölte Azali Aszumanit, Comore-szigetek elnökét, az Afrikai Unió jelenlegi vezetőjét, írja az MTI. Az indiai miniszterelnök szerint konkrét megoldásokat kell találniuk a széles körű kihívásokra, amik szerinte a világgazdaság hullámvölgyeiből, az észak-dél és a kelet-nyugat közötti szakadékokból, valamint olyan egyéb kérdésekből fakadnak, mint a terrorizmus, a kiberbiztonság, az egészségügy és a vízbiztonság. Érdekesség, hogy Modi előtt nem az India, hanem a Bhrat felirat szerepelt.

A csúcstalálkozó megnyitásakor a G20-ak vezetőinek legalább egyötöde nem tartózkodott Újdelhiben. Vlagyimir Putyin és Hszi Csin-ping úgy döntött, hogy nem jönnek el, Spanyolország elnöke a koronavírusos lett, és a mexikói elnök is úgy döntött, hogy kihagyja. Az előkészítő találkozók sorozata nem vezetett megállapodásra, főként az Ukrajnával kapcsolatos nézeteltérések miatt.

„A Kreml háborúja Ukrajnán túl is életeket rombol szét, többek között itt, Dél-Ázsiában” – mondta Charles Michel, az Európai Tanács elnöke pénteken Újdelhiben újságíróknak. „Világszerte több mint 250 millió embernek kell akut élelmiszerhiánnyal szembenéznie, és az ukrán kikötők szándékos támadásával a Kreml megfosztja őket attól az élelmiszertől, amire kétségbeesetten szükségük van.”