Kínának kémkedhetett egy kutató a brit parlamentben, letartóztatták

külföld
2023 szeptember 10., 14:42

Letartóztatták a brit parlament egyik kutatóját a hivatalos titkokra vonatkozó törvény alapján. A hatóságok azt állítják, hogy Kína számára kémkedett.

A rendőrség összesen egy 20-as és egy 30-as éveiben járó férfi márciusi letartóztatását erősítette meg. A BBC forrásai azt állítják, egyikük nemzetközi ügyekkel foglalkozó parlamenti kutató volt.

Több kormányzati forrás azonban nem volt hajlandó nyilvánosan kommentálni az ügyet. „Bár elismerem a közérdekűségét, mindannyiunk kötelessége biztosítani, hogy a hatóságok munkája ne kerüljön veszélybe” - mondta Alice Kearns konzervatív parlamenti képviselő.

Mindkét férfit egy dél-londoni rendőrőrsre vitték, majd óvadék ellenében szabadlábra helyezték őket. A fővárosi rendőrség terrorizmusellenes parancsnoksága, mely a kémkedéssel kapcsolatos bűncselekményeket is felügyeli, jelenleg nyomoz.

Rishi Sunak brit miniszterelnök az indiai G20-csúcson találkozott Li Csiang kínai miniszterelnökkel, akinek kifejtette aggodalmait a kína beavatkozással kapcsolatban az Egyesült Királyság parlamenti demokráciájába.

A kínai beavatkozás miatt aggodalmak egy ideje csak nőnek, a BBC szerint kérdéses, hogy nem lehetett-e volna további intézkedéseket hozni a kockázatok csökkentése érdekében.

Más országokban, így Ausztráliában és Kanadában is felmerült, hogy kína részéről kémkedés vagy politikai beavatkozás történhetett, a kínai kormány azonban tagad minden vádat. (BBC)