Bécsben egy éves bérlet árát fizetheti ki az, aki a tömegközlekedést akadályozva parkol

közlekedés
2023 szeptember 11., 13:22

Az osztrák fővárosban a figyelmetlenül parkoló autósok tavaly 1535 alkalommal akadályozták a villamosok továbbhaladását, míg a buszok beállását a megállóba 787 alkalommal hiúsították meg a szabálytalanul leállított autók.

Bécs már hosszabb ideje igyekszik különböző kampányokkal nagyobb körültekintésre bírni az autósokat parkoláskor, ezen kívül pedig az érintett megállók, szakaszok környezetének átépítésével folyamatosan csökkenti a neuralgikus pontok számát.

A 42-es villamos útját gyakran állták el figyelmetlenül leállított autók
photo_camera A 42-es villamos útját gyakran állták el figyelmetlenül leállított autók Fotó: Christian Fürthner/PID

Szeptember 15-től a korábbi 128 euróról 365 euróra emelik a büntetését azoknak, akik a figyelmetlenül leállított autójukkal akadályozzák a közösségi közlekedést. Ráadásul e mellé jön még az elvontatás meg a tűzoltóság költsége. A bírság összegének jelentős emelésével nem az a cél, hogy jól megbüntessék az autósokat, hanem hogy a buszok, villamosok zavartalanul közlekedhessenek – magyarázta Ulli Sima közlekedésért felelős városi tanácsnok.

Egy alacsony padlós villamoson kb. 200 utasnak van hely, vagyis egy szabálytalanul leállított autó ennyi embert tart fel és kényszerít átszállásra. Ráadásul az akadály megszűnése után még eltart egy darabig, míg teljesen helyreáll a forgalom az adott szakaszon.