Kihúzták a remízből Kim páncélvonatát, kedden Vlagyivosztokban találkozik Putyinnal

külföld
2023 szeptember 11., 09:45

Dél-koreai források szerint elindult Kim Dzsongun páncélvonata Vlagyivosztokba, írja a BBC. Az észak-koreai vezető itt találkozik Vlagyimir Putyin orosz elnökkel, mindketten részt vesznek a Keleti Gazdasági Fórumon.

Észak-Koreában mindenből hiány van, így jól jön az orosz segítség, szovjet gyártmányú fegyverekből és lőszerből viszont rengeteg van, ez jól jöhet az Ukrajnában háborúzó, szankciókkal sújtott Oroszországnak. Még akkor is, ha ezek nem a legmegbízhatóbb eszközök.

A New York Times értesülései szerint Putyin elsősorban tüzérségi lőszereket és tankelhárító rakétákat szeretne szerezni, míg Kim a műholdjai és atomtengeralattjárói fejlesztéséhez szükséges orosz technológiát. Az amerikai elnöki hivatal, a Fehér Ház múlt szerdai tájékoztatása szerint Putyin és Kim leveleket is váltott már a potenciális fegyverüzletről.

A páncélvonat nem képes óránkénti 60 kilométeres sebességnél erőteljesebb haladásra, mivel a húsz kocsinak jelentős súlya van.

Kim Dzsongun megérkezik Vlagyivosztokba 2019-ben
photo_camera Kim Dzsongun megérkezik Vlagyivosztokba 2019-ben Fotó: ALEXANDER SAFRONOV/AFP

Kim utolsó külföldi útja négy évvel ezelőtt is Vlagyivosztokba vezetett, akkor meghívta Putyint a világtól elzárt országába, de erre a találkozóra a mai napig nem került sor.