Megerősítette a bíróság a Milorad Dodik elleni vádakat

külföld
2023 szeptember 11., 17:02

Megerősítette a szarajevói bíróság hétfőn a bosznia-hercegovinai szövetségi ügyészség vádjait, amelyek szerint Milorad Dodik, a boszniai Szerb Köztársaság elnöke nem hajlandó figyelembe venni Christian Schmidtnek, a nemzetközi közösség főképviselőjének a döntéseit.

Bosznia-Hercegovina politikai és alkotmányos berendezkedését a boszniai háborút lezáró 1995-ös daytoni békemegállapodás határozza meg. Ennek értelmében a nemzetközi közösség főképviselőjének joga van törvényeket hozni és felfüggeszteni. A boszniai szerbek azonban már Schmidt 2021-es kinevezésekor is azt mondták, hogy nem fogadják el a kinevezését, mert azt az ENSZ Biztonsági Tanácsa nem hagyta jóvá, ahogyan az az elődei esetében történt.

photo_camera Fotó: ATTILA KISBENEDEK/AFP

Az ügyészség augusztus 11-én emelt vádat Dodik ellen a büntető törvénykönyv azon pontja alapján, amely szerint hat hónaptól öt évig terjedő börtönbüntetésre ítélhető az a hivatalos személy, aki nem tartja be, nem hajtja végre vagy akadályozza a nemzetközi közösség főképviselőjének a döntéseit, emellett pedig eltiltják a hivatali tevékenységeitől is. A vádemelés után Szijjártó Péter külön bejegyzésben állt ki Dodik mellett.

A büntető törvénykönyv vonatkozó pontját Christian Schmidt módosította a közelmúltban, a döntés hátterében pedig boszniai szerb politikusok kijelentései és lépései álltak.

Dodik az utóbbi több mint húsz évben többször is kijelentette, hogy Bosznia-Hercegovina államként működésképtelen, és a boszniai Szerb Köztársaságnak függetlenné kell válnia. Törekvéseit a magyar kormány is támogatja, Orbán Viktor rendszeresen tárgyal a boszniai Szerb Köztársaság elnökével, aki nemrég a legmagasabb rangú állami kitüntetést adta Putyinnak. A túlzott oroszbarátsága miatt nemrég Várhelyi Olivértől, az Európai Bizottság bővítéspolitikáért felelős biztosától kapott figyelmeztetést.

(via MTI)