Az ukránok többsége szerint az elnök felelős a kormányzati korrupcióért

külföld
2023 szeptember 12., 11:31

Az Ilko Kucseriv Demokratikus Kezdeményezések Alapítvány által nemrég készített felmérés eredménye szerint a megkérdezett ukránok 78 százaléka gondolja úgy, hogy az ukrán elnök felelős a kormányban és a regionális közigazgatásban tapasztalható korrupcióért. Ezzel az állítással csak a megkérdezettek 18 százaléka nem ért egyet.

A válaszadók közül a 18-29 évesek, illetve a 60 év felettiek körében gondolják úgy a legtöbben (70 és 81 százalék között), hogy Volodimir Zelenszkij felelős a korrupcióért.

A felmérésben résztvevőktől kérdeztek még az ukrán vállalkozói szféra helyzetéről is, a válaszadók szerint a fejlődés legnagyobb akadálya a korrupció, ezt követte az orosz invázió okozta pusztítás, a nem megfelelő adózási rendszer, illetve az állami támogatások hiánya. A felmérést július első felében végezték a kijevi Nemzetközi Szociológiai Intézettel közösen. Összesen 2011 ukránt kérdeztek meg valamennyi ukrán régióból, leszámítva az oroszok által megszállt és a front menti területeket.

Az alapítvány egy másik, a Razumkov Központtal közösen augusztusban végzett felmérés eredménye szerint az ukrán válaszadók 55 százaléka véli úgy, hogy Ukrajna szövetségesei csak a korrupció elleni hatékony küzdelem feltétele mellett nyújthatnak katonai segítséget az országnak. A megkérdezettek több mint fele nem értett egyet azzal, hogy az embereknek tartózkodniuk kellene a kormány korrupcióval kapcsolatos bírálatától, mivel az destabilizálhatja az országot. (Kyiv Independent)