Putyin szerint hiba volt 56-ban tankokkal leverni a magyar forradalmat

POLITIKA
2023 szeptember 12., 09:51

Vlagyimir Putyintól nem áll távol a történelmi revízió, de ez idáig ez leginkább a sztálini múlt tisztára mosásában nyilvánult meg. Most azonban váratlanul a Szovjetunió 56-os és 68-as katonai beavatkozásait ítélte el. "Hiba volt" - értékelte egy a szovjetunió gyarmatosító múltjára vonatkozó kérdésre reagálva az 1956-os magyar forradalom és az 1968-as prágai tavasz leveréséről.

Vlagyimir Putyin 2023. június 22-én, a moszkvai Győzelmi Múzeum kiállításának megtekintése után, egy nappal Jevgenyij Prigozsin zendülése előtt se tűnt már vidámnak.
photo_camera Vlagyimir Putyin 2023. június 22-én, a moszkvai Győzelmi Múzeum kiállításának megtekintése után. Fotó: YEGOR ALEYEV/AFP

"Nem helyes olyasmit tenni a külpolitikában, ami sérti más emberek érdekeit" - idézte Putyint a Reuters, megjegyezvén, hogy az orosz elnök 2022 februárjában kétszázezer katonával rohanta le a szomszédos Ukrajnát, kirobbantva a II. világháború utáni legnagyobb háborút Európában.

Putyinnak azonban valahogy nem az ukrajnai háború jutott eszébe saját mondatairól, hanem az Egyesült Államok külpolitikája, amiről még az a nem túl eredeti gondolata támadt, hogy az Egyesült Államoknak nincsenek barátai, csak érdekei. Ezt az Oxford Reference szerint eredetileg Lort Palmerston 19. századi brit miniszterelnök mondta a brit birodalomról, az USA-ra pedig Henry Kissinger fogalmazta át azzal kiegészítve, hogy az Egyesült Államoknak nincsenek örök barátai vagy ellenségei, csak érdekei.