Tajvan szerint Kína kiszélesíti három légi támaszpontját a sziget térségében

hadsereg
2023 szeptember 12., 19:55

A Kínai Népi Felszabadító Hadsereg kiszélesíti három légi támaszpontjának infrastruktúráját Tajvan térségében további harci repülőgépek és harci drónok állomásoztatásához – írja a tajpeji védelmi minisztérium az éves jelentésében.

A Csengcsou, Lantian és Huian légi bázisokról van szó, a katonai létesítmények 220-400 kilométerre vannak Tajpejtől.

„A Kínai Népköztársaság a déli és keleti parancsnoksági övezetek partvonala mentén található repülőterek építkezési munkálatainak befejezésén dolgozik, és új vadászrepülőket és pilóta nélküli repülőeszközöket csoportosít át oda állandó állomásoztatás és a légifölény biztosítása, valamint a légvédelem lekötése céljából egy esetleges háború esetén a Tajvani öbölben” – áll a dokumentumban.

A sziget védelmi minisztériuma szerint a tajvani hadgyakorlatok és rakétatesztek idején a kínai hadsereg a környező vizeken és a légtérben hajókkal, drónokkal és repülőkkel gyűjt hírszerzési adatokat, valamint a kipróbált fegyverrendszerek kulcsfontosságú berendezéseinek rádióelektronikai jeleit.

Tajvani katona egy kínai hadgyakorlat idején.
photo_camera Tajvani katona egy kínai hadgyakorlat idején. Fotó: AFP

A tajvani hadsereg arra számít, hogy magas rangú külföldi politikusok látogatásai során Kína a sziget környékén nagyszabású hadgyakorlatokat fog tartani, és a harci repülőgépeivel meg fogja sérteni a Tajvani öböl középvonalát, további nyomást gyakorolva ezzel a tajpeji vezetésre.

Kína továbbra is saját részének tekinti az 1949 óta önálló kormányzattal rendelkező szigetet, és a pekingi vezetés rendszeresen hangot ad annak a szándékának, hogy szükség esetén erővel fog gondoskodni az újraegyesítésről. (MTI)