Elkezdődött a brazil választási zavargások résztvevőinek pere

külföld
2023 szeptember 13., 17:38

A brazil legfelsőbb bíróság megkezdte szerdán a január 8-i zavargások résztvevői elleni első per tárgyalását.

Négy olyan férfi állt a bíróság elé, akik akár 30 év börtönt is kaphatnak, ha elítélik őket. A 24 és 52 év közötti férfiakat egyebek között fegyveres bűnszervezethez tartozással, a demokratikus jogállam erőszakos megdöntésének kísérletével, valamint a köztulajdon megrongálásával vádolják. Hárman közülük hatósági őrizetben vannak, egy szökésben. A perben az ítélet már akár a héten megszülethet.

Alexandre de Moraes bíró szerint az ügyészség 232 ember ellen indított eljárást súlyos bűncselekmények gyanúja miatt, illetve további több mint ezer ügyben vizsgálja pénzbírságok, illetve szabadságvesztés alternatíváját jelentő egyéb büntetések kiszabását.

Január 8-án, a baloldali Luiz Inácio Lula da Silva elnök beiktatása után egy héttel a Jair Bolsonaro volt elnök választási veresége miatt tiltakozó több ezer tüntető megrongálta és kifosztotta az elnöki palotát, a kongresszus és a legfelsőbb bíróság épületét.

Jair Bolsonarót június végén a szövetségi választási bíróság (TSE) 2030-ig eltiltotta közhivatal viselésétől, mert hamis információt terjesztett az elektronikus választási rendszerrel kapcsolatban. Vizsgálat folyik a volt elnökkel szemben a január 8-i eseményekben játszott szerepe miatt is. Bolsonaro, aki az Egyesült Államokban tartózkodott a zavargások idején, tagadja az ellene felhozott vádakat. (MTI)