Franciaország leállította az iPhone 12 értékesítését a magas sugárzási szint miatt

TECH
2023 szeptember 13., 12:28

Franciaországban felszólították az Apple-t, hogy hagyja abba az Iphone 12 értékesítését, mert az túl sok elektromágneses sugárzást bocsát ki, írja a BBC.

Jean-Noel Barrot, Franciaország digitális minisztere a Le Parisien című francia lapnak elmondta, hogy a döntést az elfogadható küszöbérték feletti sugárzási szint okozta. Elmondása szerint a rádiófrekvenciákat szabályozó francia felügyelő szervezet (ANFR) megállapította, hogy az iPhone 12 fajlagos abszorpciós rátája (SAR) meghaladja a törvényileg megengedett értéket.

Kedden az ANFR is felszólította a technológiai óriást, hogy javítsa meg a meglévő telefonokat. Az ANFR szerint a már összes eladott Iphone 12-t vissza kell hívnia Franciaországban a vállalatnak, ha nem sikerül a problémát egy szoftverfrissítéssel megoldani. Ezt a típust 2020 szeptemberében kezdték el árulni világszerte.

Ugyanakkor az Egészségügyi Világszervezet honlapján azt írta, nincs bizonyíték arra, hogy az alacsony szintű elektromágneses mezőknek való kitettség káros az emberre.

A BBC megkereste az Apple-t, akik azt válaszolták, hogy megvitatják az ANFR által jelzett problémát, valamint saját és harmadik féltől származó laboratóriumi eredményeket bocsátottak a szabályozó hatóság rendelkezésére, amelyek azt mutatják, hogy az eszköz megfelel az összes vonatkozó szabálynak.

A francia digitális miniszter szerint a hiba orvosolására mindössze két hete van az Apple-nek, különben Jean-Noel Barrot „készen áll elrendelni az összes forgalomban lévő iPhone 12 visszahívását”.