Most először törték fel orosz újságíró telefonját Pegasus-kémszoftverrel

külföld
2023 szeptember 13., 15:53

Pegasus-kémprogrammal törték fel egy díjnyertes, európai száműzetésben élő orosz újságíró telefonját, írja a Guardian a Citizen Lab és az Access Now közös vizsgálata alapján.

Galina Timcsenko iPhone-jára február 23. körül telepíthették a szoftvert, amikor épp Berlinben tartózkodott. Ez az első alkalom, hogy egy orosz újságírót vettek célba a szoftverrel. A kutatók nem tudták azonnal azonosítani, ki célozhatta meg Timcsenko telefonját. Nem lenne elképzelhetetlen, hogy Oroszország volt, ugyanis Timcsenko a társalapítója és vezérigazgatója a független orosz lapnak, a Meduzának, amit „nemkívánatos szervezetnek” nyilvánítottak Oroszországban. A lap székhelyét a propagandisták miatt 2014-ben Lettországba költöztették. A Citizen Lab és az Access Now azonban „valószínűtlennek” tartja, hogy Moszkva állhatna a támadás mögött, mivel semmilyen erre utaló jelet nem találtak.

photo_camera Galina Timcsenko. Fotó: DIMITRIOS KAMBOURIS/Getty Images via AFP

A szoftvert gyártó NSO csoport, amelyet az izraeli kormány szigorúan szabályoz, csak kormányzati szerveknek értékesít. Vásárlóik között pedig egyébként megtalálható Lettország is, ahol a Meduza székhelye van. A kutatók azonban arra se találtak bizonyítékot, hogy a lett kormány lenne a ludas. A támadók között szóba jöhet még Észtország, Azerbajdzsán, Kazahsztán és Üzbegisztán.