Visszavonul Donald Trump legnagyobb republikánus kritikusa

külföld
2023 szeptember 14., 08:39

Nem indul újra jövőre szenátori hivataláért Mitt Romney. A republikánusok 2012-es elnökjelöltje ezt a Washington Postnak adott interjújában jelentette be.

A 76 éves politikus azt mondta, valószínűleg kevésbé lenne hatékony újabb hatéves ciklusa, mint a mostani. Szerinte itt az idő, hogy egy új politikusi generáció vegye át a munkát.

Az interjúban a 2024-es amerikai elnökválasztásról azt mondta, szinte biztosan Joe Biden és Donald Trump között kell majd dönteniük a választóknak. Egyelőre kiszámíthatatlannak tartja a versenyt, 50-50 százalékra teszi mindkettejük esélyét.

photo_camera Fotó: MARIO TAMA/AFP

Romney Michiganben született, édesapja az állam kormányzója volt. Karrierjét a pénzügyi szektorban kezdte, 1994-ben lépett be a politikába. 2002-ben választották meg Massachusetts állam kormányzójának. Egy ciklus után azonban az elnökjelöltséget vette célba. Ez elsőre ugyan nem sikerült neki, 2012-ben viszont már ő lett Barack Obama republikánus kihívója. A választást azonban elvesztette.

Rövid időre visszatért az üzleti életbe, majd 2018-ban elindult Utah állam egyik szenátori székéért, melyet meg is nyert. Romney volt az egyetlen republikánus képviselő, aki Trump elítélése mellett szavazott a 2020-as impeachment perben. A Capitolium ostroma utáni második eljárásban is az elnök elmozdítására szavazott.

Hagyományos konzervatív nézeteivel az utóbbi években egyre jobban elszigetelődött a kongresszusban, ahol Trump hívei kezdték dominálni a republikánus frakciót. 2021-ben egy beszédében azt mondta, Magyarország nem lehet példa az Egyesült Államok számára, mert Orbán Viktor cenzúrázza a médiát, figyelmen kívül hagyja a népakaratot és vagyont halmoz fel magának és cimboráinak.