60 éves tiltást oldana fel a francia kormány: decembertől veszteséges áron is árusíthatóvá tennék az üzemanyagot

külföld
2023 szeptember 18., 16:48

Az infláció megfékezésére az üzemanyag árára bevezetett árplafon után a francia kormány decembertől engedélyezni tervezi a veszteséges áron történő értékesítést.

„December 1-től lesz hatályos [az intézkedés], miután a törvénytervezetet [a termelők és a forgalmazók közötti kereskedelmi tárgyalásokról] október elején vitatja meg a nemzetgyűlés”, és az intézkedés hat hónapig lesz érvényben – mondta Bruno Le Maire gazdasági miniszter a France2 közszolgálati tévében.

Elisabeth Borne miniszterelnök szombaton jelentette be, hogy a kormány szeptember végi ülésén vitatja meg a törvényjavaslatot, ami alapján lehetővé válik önköltségi áron alul forgalmazni az üzemanyagot.

A veszteséges áron való árusítás 1963 óta tilos Franciaországban, és az esetleges ideiglenes engedélyezés miatt sokan attól tartanak, hogy a szupermarketek túl éles versenybe kezdenek a kisebb, független benzinkutakkal szemben. Ezt mondta több ellenzéki képviselő is.

A Marine Le Pen vezette Nemzeti Tömörülés és a radikális baloldali Engedetlen Franciaország nem támogatja az elképzelést, mert az a nagy forgalmazóknak kedvezne. A Zöldek szerint inkább az olyan nagy olajipari cégeket kellene megadóztatni, mint a Total, és abból üzemanyagcsekket osztani a rászorulónak. A jobboldali Köztársaságiak megosztottak a kérdésben, és várhatóan kedden alakítanak ki közös álláspontot.

photo_camera Fotó: Jean-Marc Barrere/Hans Lucas via AFP

Ha a törvényjavaslatot elfogadja a parlament, a kérdés az lesz, hogy hány töltőállomás fogja alkalmazni azt, miután nehezen elképzelhető, hogy a független töltőállomások veszteségesen adják el a legfőbb forgalmi forrást jelentő üzemanyagukat, ellentétben a nagy szupermarketekkel, amik az üzemanyag-árusítást arra használják, hogy magukhoz vonzzák a vásárlókat.

Franciaországban a 10-11 ezer töltőállomás harmadát a TotalEnergies (3400), felét pedig a szupermarketek üzemeltetik, míg a függetlenek száma kb. 2500. (MTI)