Az ukránok visszafoglaltak Bahmut mellett egy kulcsfontosságú falut

háború
2023 szeptember 18., 04:30

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök vasárnap esti videóbeszédében közölte, hogy megint sikerült visszafoglalni egy „taktikailag kulcsfontosságú” falut, Kliscsivkát, Bahmut közelében. Az ukrán katonáknak azt üzente, „szép munka”, majd arról beszélt, hogy Kijev „új védelmi megoldásokat készít elő”, illetve hogy „a légvédelem és a tüzérség a prioritás”, de további részleteket nem közölt.

A védelmi miniszter helyettese, Hanna Maliar Telegramon osztott meg egy videót, amin ukrán zászlókat, a háttérben pedig romos épületeket látni, miközben hallani a harcokat. A videóhoz azt írta, „Oroszország Kliscsivka felszabadítása ellenére még mindig próbálja visszaszerezni elvesztett pozícióit”.

„Kliscsivkát megtisztítottuk az oroszoktól” – ezt már Olekszandr Szirszkij ukrán vezérezredes írta, ezzel megerősítve a falu visszafoglalását, ami májusban került az oroszok ellenőrzése alá, hónapokig tartó harcok után.

A keleti ukrán csapatok szóvivője szerint a mostani harcok „erős károkat” okoztak az oroszoknak: „Ezzel olyan bázisra tettünk szert, ami lehetővé teszi számunkra, hogy folytassuk a támadó akciók fejlesztését és felszabadítsuk földünket a megszállók alól”. (Guardian)