Van olyan pedagógus, akinek bruttó 21 forinttal nőtt a fizetése a státusztörvény alapján

oktatás
2023 szeptember 18., 04:50

„Egészen elképesztő kinevezésmódosításokat kapunk, miközben dübörög a kormánypropaganda a millióhoz közelítő bérekről meg arról, hogy Maruzsa Zoltán szerint indulhat a béralku. A legalacsonyabb gyakornoki 400 ezer forint utáni kategóriában, a Pedagógus I.-ben lévő tanár 410-460 ezer forint körüli összegekről kap »ajánlatot« és annyi. Semmiféle előmenetel és a majdani léptetés reménye se” – olvasható a a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) által működtetett Ne Dolgozz Ingyen oldalon.

A Népszava azt írja, van olyan pedagógus, akinek az ágazati szakmai, gyógypedagógiai pótlékkal együtt bruttó 21 forinttal fog emelkedni a fizetése 409 979 forintról kereken 410 000 forintra.

A PDSZ szerint a tanároknak figyelniük kell arra, hogy ha kevesebb pénz szerepel a kinevezésen, mint ami jár, de már sebtében aláíratták velük a papírt, az azt jelenti, hogy gyakorlatilag elfogadták az alacsonyabb összeget. Amennyiben viszont az így aláírt dokumentum jogellenes adatot tartalmaz, azt utólag meg lehet támadni.

A szakszervezet szerint a bosszútörvénynek nevezett, jelenleg hatályos státusztörvénnyel az a legnagyobb baj, hogy van. „Ebben nemcsak, hogy nincs érzékelhető, garantált béremelés, de semmiféle előmeneteli rendszer, életpálya sincs, viszont kiszolgáltatottságot és hatalmas munkaterhelést bőven fog okozni, ezért is hívjuk bosszútörvénynek”.

Kiemelt videóink