Visszavonul Gyömrő büntetőeljárás alatt álló polgármestere, aki szerint ő egy „világfi”, aki megveti az „álpuritán” embereket

POLITIKA
2023 szeptember 18., 05:50

„Én nagyon megvetem az álpuritán embereket. Attól még lehet szépen élni, hogy tehetős valaki, attól még lehet könyvet olvasni, lehet operába járni. Saját páholyunk volt a családommal az Operaházban. Azt gondolom, ami vagyonnal rendelkezem, azért egyfelől megdolgoztam, másfelől helyesen használom, helyesen élem fel. Nem másokat zsákmányoltam ki” – mondta a Blikknek adott interjújában Gyenes Levente, Gyömrő polgármestere, akit márciusban engedték ki féléves előzetes letartóztatás után, a gyanú szerint ugyanis Gyenes tagja lehet egy biztonsági őröket foglalkoztató számlagyáros bűnszervezetnek, ami több mint másfél milliárd forintnyi adót csalt el.

Gyenest arról kérdezték, bántónak tartja-e „a playboy kifejezést, amellyel gyakorta illetik”. A polgármester, akinek lábán feltehetően még mindig ott van a nyomkövető, miután jelenleg is büntetőeljárás alatt áll, azt mondta, nem érzi bántónak a playboy kifejezést, mert azt gondolja, „ennek a szónak van egy jó értelmezése is”.

„Ebbe beletartozik akár a világfi is. Ha azt vesszük, hogy minőségi a ruhám, minőségi ételeket eszem, imádok otthon főzni, ott is törődve a minőséggel, igen, valóban az anyagi lehetőségeim meghaladják az átlagember szintjét. Szégyellnem kellene, ha ezt a magyar dolgozók bőrét lenyúzva, az ő kárukra kerestem volna meg. Ezzel a javakkal nemcsak magam élek, hanem, ahol lehet, segítek is másokon.” „Amikor idekerültem, egy ötezer fős cégcsoport volt a tulajdonomban. Több luxusautó állt a garázsaimban. És igen, egy Bentley-vel érkeztem a beiktatási ünnepségemre mint Gyömrő egyik legtehetősebb embere. Ez kötelezettségeket is rótt rám. Én a várostól nem veszek el pénzt. Nézze, itt az irodai bútorom, saját pénzből vásároltam. Nincs repikeretem, a kezdetek óta nem veszem fel a fizetésemet, nincs céges autóm, benzinkártyám. Ellenben több beruházást is a saját vagyonomból valósítottam meg a városban, egyebek mellett a Tófürdő első nagy és teljes felújítását is.”

Gyenes arról is beszélt, hogy amikor idén márciusban kiengedték az előzetes letartóztatásból, visszanézte a felvételeket arról, hogy „NAV-os kommandósok teperték le a földre saját lakásában”, ami szerinte „ravasz videó volt”.

„Már az elején próbálták úgy láttatni, mintha én egy nagyon nagy bűnszervezet vezetője lennék. A négyperces videó első felében valóban én voltam, és abban a házban készült, amelyikben laktam Gödöllőn. A második felében, amikor különböző vagyonelemeket mutattak be, azok már nem nálam készültek. Így például a padlón szétterített, százmilliós értékű bankjegyekről készült képek sem” – mondta Gyenes, aki szerint „véletlenül” és „ok nélkül keveredett” bele ebbe az ügybe.

Beszélt arról is, hogy „soha nem volt célja vagyonával a top 100-as körbe bekerülni”, ha így érezte volna, „az üzleti élet mellett dönt”. „Én egy kutyás biztonsági őrként kezdtem a szakmai pályafutásomat Budapesten, a Fáy utcai kínai piacon. Évekig éjszakai őr voltam. Összefogtunk, többen lettünk, céget alapítottunk. Összesen több mint harminc vállalkozást irányítottam, amikor 2002-ben kissé viccesen felkértek ennek a városnak a vezetésére. Ha nemet mondok, és vállalkozom, ma benne vagyok a top 100-ban. Ám ha azt kérdezi, boldogabb lennék-e, mint most, a válaszom határozott nem.”

Gyenes Levente az Escort Védelmi Szolgálat ügyvezető igazgatójaként, illetve a Testőrszövetség elnökeként, biztonságtechnikai szakemberként, majd 2002-től Gyömrő polgármestereként lett ismert. Több cége is volt, a budapesti Moulin Rouge szórakozóhely működtetésében is szerepet játszott. 2014-ben képek jelentek meg róla, amiken egy meztelen nőről fehér port szív fel. 2016-ban adócsalásért ítélték el.

Gyenes nemrég jelentette be, hogy visszavonul és a jövő évi választáson már nem indul. Ezzel kapcsolatban most azt mondta, ő már 21 évvel ezelőtt „nyugdíjba ment”.„A nyugdíjas éveimet töltöm a polgármesteri székben. A vállalkozói létből 2002-ben kiszakadtam, 2012-re sikerült a cégeket értékesíteni, a családtagjaimnak átadni. Olyan vagyoni elemek vannak körülöttem, hogy az én életemben – de lehet, hogy az unokáméban is – kitart majd.”