Évente 416 órát ingyen dolgoznak, perre mennek a tűzoltók

belföld
2023 szeptember 19., 07:01

Nem elég, hogy tizenegy éve nem emelték az alapbérüket - ami havi bruttó 456 ezer forint -, a munkaidőkeretük alapján évente 416 órát ingyen dolgoznak a tűzoltók, ezért perlik a Belügyminisztériumot, írja a Népszava. Eközben legalább másfél ezer szakember hiányzik az állományból a szakszervezet szerint, és egyre kevesebb az új belépő is.

A Belügyminisztérium nem segít vonzóbbá tenni a tűzoltói hivatást azzal, hogy évente tizenhét teljes napot és még egy kicsit többet túlóráztatja fizetés nélkül a dolgozókat. A Hivatásos Tűzoltók Független Szakszervezetének elnöke szerint a tűzoltók átlagosan húsz százalékkal kevesebbet keresnek más, napi nyolc órás munkakörbe bejelentett, túlórákat is teljesítő alkalmazotthoz képest. A túlórát a tűzoltóknak csak heti 48 órás munkaidő felett fizeti ki az állam, hiába, papíron heti 40 órára vannak bejelentve. Sokaknak másod- vagy harmadállást is kell vállalniuk.

A tárca uniós irányelvekre hivatkozik.

photo_camera Fotó: ERIC RENOM/NurPhoto via AFP

Salamon Lajos, a szakszervezet elnöke szerint az uniós irányelv valóban heti 48 órás keretet tesz lehetővé, de azt túlórákkal együtt számolja, heti 48 óránál többet nem dolgozhatna egy munkavállaló sem. A tűzoltók alacsony bérét, hétvégi és éjjeli műszakjait és fizetetlen túlóráit korábban korkedvezményes nyugdíjjal kompenzálták, de annak eltörlésével a bedolgozott pluszmunka is elveszett. Az elnök szerint hosszú, nyolc-tízéves perre készülnek, aminek a végén vélhetően nemzetközi bíróság dönt majd az ügyben.

A Belügyminisztérium a lap kérdésére elmondta, hogy nem ért egyet a szakszervezet álláspontjával. Szerintük a munkavállalók is és ők is elégedettek a jelenlegi, több évtized alatt kialakult szolgálatteljesítési renddel.

(via Népszava)