27-en meghaltak a hegyi-karabahi összecsapásokban, köztük civilek is

külföld
2023 szeptember 20., 04:30

Több tucatnyian – civilek és katonák egyaránt – meghaltak és több százan megsebesültek a helyi tisztviselők szerint a Hegyi-Karabahban zajló harcokban, miután Azerbajdzsán támadást indított a vitatott terület ellen.

Azerbajdzsán elnöki adminisztrációja közölte, hogy az általa „terrorellenes műveletnek" nevezett akció addig folytatódik, amíg az „illegális örmény katonai alakulatok" meg nem adják magukat, és a hegyi-karabahi szeparatista kormány fel nem oszlatja önmagát.

Örmény tankot robbantanak fel azeri rakéták.
photo_camera Örmény tankot robbantanak fel azeri rakéták. Fotó: AZERBAIJANI DEFENSE MINISTRY/HAN/Anadolu Agency via AFP

Hegyi-Karabah, egy hegyvidéki terület az instabil Dél-Kaukázus tágabb régiójában, nemzetközileg Azerbajdzsán területeként van elismerve. Egy részét azonban a szeparatista örmény hatóságok irányítják, akik szerint a terület az ősi hazájuk. Legutóbb itt írtunk hosszabban a régió helyzetéről.

Geghan Stepanyan, a hegyi-karabahi emberi jogi ombudsman szerint 27 ember, köztük két civil meghalt, és több mint kétszázan megsebesültek kedden. Stepanyan tájékoztatása szerint a halálos áldozatok között van egy gyerek és a sebesültek között pedig 11.

Az azerbajdzsániak azt állítják, az örmény erők nagy kaliberű fegyverekkel lőtték az Azerbajdzsán ellenőrzése alatt álló Hegyi-Karabahban található Sushát, ahol egy civil meghalt.

Antony Blinken amerikai külügyminiszter felszólította Azerbajdzsánt, hogy azonnal állítsa le a műveletet, mondván, hogy az rontja az amúgy is súlyos humanitárius helyzetet.

link Forrás

Örményország, amely azt állítja, hogy fegyveres erői nem tartózkodnak Karabahban, és hogy a helyzet az Azerbajdzsánnal közös határán stabil, az ENSZ Biztonsági Tanácsának tagjait hívta segítségül, és a helyszínen lévő orosz békefenntartók beavatkozását kérte. Oroszország felszólította a feleket, hogy hagyják abba a harcokat.

Azerbajdzsán védelmi minisztériuma kedden jelentette be a hadművelet kezdetét, mondván, hogy Örményország fegyveres erőit és katonai eszközeit „nagy pontosságú fegyverekkel tették harcképtelenné", és hogy csak törvényes katonai célpontokat támadnak.

Örményország külügyminisztériuma ugyanakkor tagadta, hogy fegyverei vagy csapatai Hegyi-Karabahban lennének, és hazugságnak nevezte azt, hogy a térségben bármilyen szabotázsakciót vitt volna végbe. Nikol Pasinjan örmény miniszterelnök azt állította, hogy Azerbajdzsán fő célja az volt, hogy Örményországot bevonja a konfliktusba.

A Hegyi-Karabahban élő örmény tisztviselők közleményben közölték, hogy a régió fővárosa, Sztyepanakert és más falvak tüzérségi tűz alatt állnak. A régió hadserege szerint Azerbajdzsán repülőgépeket, tüzérségi és rakétarendszereket, valamint drónokat vetett be a harcokban. Sztepanakert lakói pincékbe és óvóhelyekre költöztek, a harcok miatt pedig megszűnt az áramszolgáltatás.

Tüntetők Jerevánban.
photo_camera Tüntetők Jerevánban. Fotó: KAREN MINASYAN/AFP

Kedden több ezer tüntető gyűlt össze Örményország fővárosában, Jereván központjában, utcákat torlaszolva el, és követelve, hogy a hatóságok védjék meg a Hegyi-Karabahban élő örményeket. Az összecsapásokban összesen 34 ember – 16 rendőr és 18 civil – sérült meg – közölte az örmény egészségügyi minisztérium.

(Guardian)