A békepárti békekormány 13 magyar város vasútállomását építené át „polgári és katonai kettős felhasználásra”

belföld
2023 szeptember 20., 09:30

Öt közlekedésfejlesztési projektet tervez a kormány a katonai mobilitás támogatására, vette észre a Hvg.hu. Egy keddi kormányhatározat szerint ezekre összesen 95,645 milliárd forintot költenének (ez a projektjavaslat tervezett összes elszámolható költsége), aminek felére, 47,822 milliárdot uniós pénzt kérne hazánk az Európai Hálózatfinanszírozási Eszköz nevű pénzügyi alapból.

A tervezetben az alábbi beruházások szerepelnek, négy vasúti mellett egy közúti hidas projekt is van köztük:

  • Egy új vasúti híd a Gubacsi híd helyett a Soroksári-Duna-ág fölött, a mostanitól északra. A határozat szerint híd és a Corvin úti csomópont közötti vasúti pályát kétvágányú vágányhálózattá építenék ki, miáltal „lehetővé válik nagyobb tömegű katonai rakományok vasúton való eljuttatása a Csepeli Szabadkikötőbe”.
  • Kelet-magyarországi TEN-T vasútállomások alkalmassá tétele polgári és katonai kettős felhasználásra. A kormányhatározat szerint a tervezett helyszínek: Szob, Felsőzsolca, Szikszó, Forró-Encs, Hidasnémeti, Cegléd, Szolnok, Szajol, Kisújszállás, Demecser, Záhony, Mezőtúr, Békéscsaba (igen, ezek közül a határozat szövegével szemben Szob nem Kelet-Magyarország, de legalább szintén a Duna bal partján fekszik).
  • A szolnoki vasútállomás „átjárhatóságának fejlesztése polgári és katonai kettős felhasználási követelményeknek megfelelően”.
  • Új rakodó építésének előkészítése a tatai vasútállomásnál.
  • A NATO védelmi terve végrehajtásának érdekében közúti hidak teherbírásának növelése, a határozat szerint a megerősítendő hidak: a 74-es (Nagykanizsa-Vasvár közötti) főúton 4 híd, a 8-as (Székesfehérvár-osztrák határ közötti) főúton 8 híd, a 2-es (Budapest-szlovák határ közötti) főúton 3 híd, az 52-es (Kecskemét-Dunaföldvár közötti) főúton 3 híd.

A kormányhatározat értelmében a projekt felelőse Lázár János. A projektjavaslatokat szeptember 21-ig kell benyújtani az Európai Hálózatfinanszírozási Eszköz 2023. évi Katonai mobilitás harmadik pályázati kiírására történő benyújtásáról.