Hiába oldottak fel egy 60 éves tiltást, a franciáknál nem lesz olcsóbb az üzemanyag

külföld
2023 szeptember 20., 11:27

A legnagyobb francia áruházláncok szerdán bejelentették: nem hajlandók veszteséges áron értékesíteni az üzemanyagot az infláció megfékezése érekében, ahogy azt a kormány javasolja. Bruno Le Maire gazdasági miniszter hétfőn jelentette be, hogy az üzemanyag árára bevezetett árplafon után a francia kormány decembertől engedélyezni tervezi a veszteséges áron történő értékesítést is. Ezt egy 1963-as jogszabály tiltotta meg.

Erre a jogszabályra, illetve annak szellemiségére hivatkozva mondanak nemet a kezdeményezésre a piaci szereplők. „A veszteséges áron történő árusítás tilalma egy nagyon fontos kereskedelmi elv 1963 óta” - jelentette ki Alexandre Bompard, a Carrefour elnök-vezérigazgatója a nemzetgyűlés kereskedelmi bizottságának meghallgatásán az MTI hírösszefoglalója szerint. Az Intermarché és Netto láncokat működtető Les Mousquetaires csoport elnöke, Thierry Cotillard szintén arról beszélt: „a gazdasági realitás az, hogy nem fogunk élni ezzel a lehetőséggel”.

Patrick Pouyanné, a Total olajipari cég elnök-vezérigazgatója még kedden egy tévéműsorban jelentette ki, hogy nem kíván a jelenlegi 1,99 eurós literenkénti ár alá menni a csoportjához tartozó töltőállomásokon. A franciaországi benzinkutak egyharmadát üzemeltető olajcsoport a múlt héten bejelentette, hogy 2024-ig meghosszabbítja a benzin és a gázolaj literenkénti 1,99 eurós árplafonját 3400 töltőállomásán egészen addig, „amíg az árak magasak maradnak”. Ez azt jelenti, hogy most a Totalnál a benzin és a dízel literenkénti ára átváltva nagyjából 764 forint.

A vonakodások ellenére a kormány fenntartja az elképzelést. Ez ugyanis csak egy lehetőség, és nem kötelezettség - mondta szerdán a Sud Radió kereskedelmi rádióban Thomas Cazenave, a költségvetésért felelős miniszter.

A francia kormány újabb elkeseredett kísérlete az infláció leszorítására nem véletlen. Augusztusban ugyanis a júliusi 5,1 százalék után 5,7 százalék volt az augusztusi infláció. Az átlagos francia üzemanyagárak most magasabbak a németnél (miközben ez általában fordítva szokott lenni), a németeknél ugyanis a dízel 1,89 euróba, a benzin 1,93-1,98 euróba kerül.