Tíz év börtönt is kaphatnak az iráni nők a hidzsáb nem megfelelő viseléséért

külföld
2023 szeptember 20., 15:47

Megszavazta az iráni parlament az új hidzsáb-törvényt. A jogszabály szerint 5-10 év börtönbüntetésre és 1,3-2,6 millió forint pénzbüntetésre számíthatnak azok a nők, akik nem megfelelően viselik hidzsábjukat. Eddig maximum 2 hónapnyi börtönbüntetést kaphattak a szabályszegők.

A törvény pénzbüntetéssel sújtja a meztelenséget hirdető személyeket és azokat is, akik a hagyományos-, illetve a közösségi médiában viccelnek a hidzsábbal.

A hidzsábviselési előírások megsértésére felbujtó személyek szintén 5-10 év börtönbüntetésre számíthatnak. Ugyanez vonatkozik azokra, akik külföldi kormányokkal, szervezetekkel együttműködve biztatják a nőket a szabálysértésre.

A törvényt a hatálybalépés előtt még jóvá kell hagynia a konzervatív vallási vezetőkből és jogászokból álló Örök Tanácsnak is. A szervezet megvétózhatja a jogszabályt, ha azt alkotmányellenesnek vagy a Sariaba ütközőnek találja.

Elvárt hidzsábviselet Teheránban 2022 decemberében
photo_camera Elvárt hidzsábviselet Teheránban 2022 decemberében Fotó: MORTEZA NIKOUBAZL/NurPhoto via AFP

Iránban tavaly ősszel indult tiltakozási hullám, miután Mahsza Amini meghalt az erkölcsrendészet fogságában. A fiatal nőt azért vették őrizetbe, mert nem viselte megfelelően a hidzsábot.

A tüntetések a kormányzat agresszív reakciója miatt sokat vesztettek lendületükből, azonban még mindig rengetegen megtagadják a hidzsáb viselésére vonatkozó előírásokat. Az iráni erkölcsrendészet jelenleg az utcán is figyelteti és ellenőrizteti a nők megfelelő viseletét.

(via BBC)