Az ügyészség megerősítette: az esztergomi robbantásban egy rendőr és az elkövető is meghalt

belföld
2023 szeptember 21., 04:14

Ahogy azt mi is megírtuk, szerda este robbantás történt Esztergom nem sűrűn lakott, külterületi részén, a Búbánatvölgyben található Tallér utcában. A detonáció távol Esztergom központjától, így a Fidesz frakcióülésének helyt adó szállodától történt.

A Központi Nyomozó Főügyészség (KNYF) szerda éjjel közleményt adott ki az üggyel kapcsolatban, amelyben tudatták:

egy körözés alatt álló férfi - az elsődleges információk alapján - szándékosan gázrobbanást idézett elő egy bűnügyi akció során.A robbanás során a Terrorelhárítás Központ (TEK) egyik munkatársa vesztette életét, több rendőr, valamint tűzoltó megsérült, közülük négyen súlyosan, heten könnyebben, "civil személy nincs a sérültek között". A Népszava információi szerint a Honvédkórházba nyolc TEK-es sérültet szállítottak.

photo_camera Fotó: Németh Dániel/444

Az elkövető az elsődleges adatok szerint szintén meghalt a robbanásban - közölte az ügyészség.

Az ügyészség azt írta, az eddig beszerzett adatok szerint szerdán a TEK műveleti egysége egy előre egyeztetett bűnügyi feladat végrehajtására vonult ki egy esztergomi címre, majd 19 óra körül behatoltak az épületbe, mert a körözés alatt álló férfi nem volt együttműködő, és a vele folytatott tárgyalás sem vezetett eredményre. A férfi ezután szándékosan gázrobbanást idézett elő.

A nyomozó ügyészség több hivatalos személy sérelmére elkövetett emberölés bűntette miatt indított nyomozást az ügyben.

photo_camera Fotó: Németh Dániel/444

A rendelkezésre álló információk alapján megállapítható, hogy nem történt rendőri mulasztás az ügyben - közölte a KNYF.

Hozzátették: az ügyről részletesebb tájékoztatást az elsődleges nyomozati cselekmények elvégzését követően, várhatóan pénteken adnak, "addig a sajtó és a közvélemény türelmét" kérik.

A Magyar Nemzet a robbanás körülményeivel kapcsolatban azt írta: egy zavart férfi a délelőtti órákban kezdett robbantással fenyegetőzni és egész nap folytatta azt. Ilyenkor a hivatalos protokoll szerint a TEK-et riasztják, akik ki is szálltak a helyszínre. Egy túsztárgyaló próbálta meggyőzni a férfit, hogy hagyjon fel a fenyegetőzéssel, ám nem járt sikerrel. Az Origo információi szerint négy és fél órán keresztül tárgyaltak vele, majd csapdába csalta a rendőröket: benzint locsolt szét a szobában, felgyújtotta a házat, és amikor rátörték az ajtót, akkor kinyitotta a gázpalackot.

(MTI)