Négy és fél órán át próbált tárgyalni a TEK az esztergomi robbantóval

belföld
2023 szeptember 21., 15:42

Esztergomban tartott sajtótájékoztatót a Terrorelhárítási Központ főigazgatója a szerda esti robbantással kapcsolatban, amiben egy rendőr meghalt, többen megsérültek. A detonáció Esztergom központjától, így a Fidesz frakcióülésének épp helyt adó szállodától távol történt.

photo_camera Fotó: Bankó Gábor/444

Hajdu János altábornagy szerint az elkövetőt a környék feltűnően agresszív embernek ismerte, korábban a rendőröknek intézett szóbeli és írásbeli, illetve más hivatalos személyek elleni fenyegetések miatt körözést adtak ki ellene. A Terrorelhárítási Központ segítségét a férfi elfogásához a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság kérte. A főigazgató szerint nem ritka esetről van szó, hasonló feladattal ezernél is több elfogást hajtottak végre az elmúlt években. Ahogy

az sem ritka, hogy az elkövető azzal fenyegetőzik: megöli az őt elfogni akaró rendőröket.Hajdu ismertette a robbantás körülményeit: az eset helyszíne egy erdős, dombos külterületen álló, nagyon rossz állapotú ház, ahonnan a férfi többszöri felszólításra kijött, a túsztárgyalóval végig – 4,5 órán keresztül – a teraszról kommunikált. A hatóságokkal nem működött együtt, agresszívan viselkedett, bár néha úgy tűnt, megadja magát. Robbantást nem említett.

A terrorelhárítás közvilágítás hiányában még sötétedés előtt akarta végrehajtani a műveletet, ezért elrendelték a behatolást – amit a főigazgató jó döntésnek nevezett. Hajdu szerint ezután másodpercek alatt történtek a dolgok: a behatolást 18:40-kor rendelték el, a detonáció 18:43 körül történt.

photo_camera Fotó: Bankó Gábor/444

Végül egyetlen kommandós sem tudott bejutni az épületbe: amint rátörték az ajtót, a férfi

flexszel elvágott egy gázpalackot, ez okozta a robbanást.Az ajtóban álló TEK-esek nyolc-tíz métert repülve a kerti tóba és annak partjára estek, három kommandós a törmelékek alá szorult. A robbanásban a helyszínen meghalt a Terrorelhárítási Központ munkatársa, négyen súlyos, heten könnyebb sérüléseket – bordatörés, égési sérülés, fogazatelvesztés – szenvedtek. Három tűzoltó is megsérült, ők kisebb csonttörésekkel megúszták.

A sérülteket Esztergomba és a budapesti Honvéd Kórházba szállították, a kórház közlése szerint a legsúlyosabb sérült sincs közvetlen életveszélyben. Az altábornagy és az ügyészség helyszínen tartózkodó munkatársai szerint a TEK munkatársai szakszerűen jártak el, végig fokozottan figyeltek arra, hogy az elkövető életét megóvják.

Arra a kérdésre, mi az, amit a Terrorelhárítási Központnak jobban vagy biztonságosabban kellene tennie, Hajdu azt mondja, még tart a helyszíni szemle, következtetéseket azután vonnak le.