Rokker Zsolti ünnepel: az alsózsolcai akkufeldolgozó beruházója visszavonta az engedélykérelmet

gazdaság
2023 szeptember 21., 17:43
Transzparens a debreceni CATL-beruházás elleni tüntetésen 2023. február 4-én.
photo_camera Transzparens a debreceni CATL-beruházás elleni tüntetésen 2023. február 4-én. Fotó: Kisbenedek Attila/AFP

Miután pár hete Alsózsolcán két petíciót is indítottak a helyi akkubontó építése ellen, Csöbör Katalin fideszes országgyűlési képviselő bejelentette, hogy:

„Tisztelettel tájékoztatom Önöket, hogy az Andrada visszavonta az alsózsolcai újrahasznosító létesítésére vonatkozó engedélykérelmét!
Az előzetes vizsgálati eljárás helyett a vállalat - megelőzve a hatóság esetleges ilyen irányú kérését - környezeti hatásvizsgálati eljárást indít.
A további fejleményekről is folyamatosan tájékoztatni fogom Önöket!”

Az egykor Rokker Zsolti néven ismert Erdei Sándor Zsolt momentumos önkormányzati képviselő úgy reagált:

„Győztünk!!!Fontos csatát nyertünk! Csöbör Katalin bejegyzése szerint úgy tűnik, az Andrada visszavonta az alsózsolcai akkumulátor újrahasznosító engedély kérelmét! Érdemes volt tüntetni! Borsod-Abaúj-Zemplén megye ne legyen a Fidesz kormány hulladéklerakója, veszélyes anyag-feldolgozó üzemeinek telephelye! Köszönet mindenkinek, minden pártnak, és szervezetnek, és a lakosságnak aki velünk tartott!”

A Blikk azt írja, hogy ez nem jelenti azt, hogy az Andrada teljesen feladta a terveit, ugyanis az is kiderült, hogy a szlovén cég – megelőzve a hatóság esetleges ilyen irányú kérését – környezeti hatásvizsgálati eljárást indít helyette.

Miután augusztus 29-én Szijjártó Péter bejelentette, hogy akkumulátor-újrahasznosító üzem épül Alsózsolcán, a szlovén Andrada nevű cég képviselői megpróbálták meggyőzni a kisváros lakóit, hogy jó lesz az új gyáruk, akik közül volt, aki úgy reagált: „Menjetek haza, menjetek a kurva anyátokba!”