Két petíciót is indítottak az alsózsolcaiak az akkubontó építése ellen

belföld
2023 szeptember 06., 05:08

Augusztusban jelentette be a kormány, hogy akkumulátor-újrahasznosító üzem épül Alsózsolcán, majd a tervezett gyárat építő szlovén Andrada nevű cég képviselői egy fórumon megmutatták a lakóknak, hogy mire számíthatnak. A lakók már a legelején azt kiabálták a cég vezetőinek, hogy „menjetek haza, menjetek a kurva anyátokba”, majd az is kiderült, hogy maga a polgármester sem támogatja a gyárat, ami ellen az volt mindenki legfőbb kifogása, hogy a terület szigorúan védett vízbázison fekszik.

A Népszava most azt írja, Alsózsolcán lakossági fórumot tartottak, ahol a lakók polgármesterük vezetésével tiltakoztak a beruházás ellen, amit 4,7 milliárd forinttal támogat a magyar állam.

Szilágyi László polgármestere itt mondta el, hogy a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei kormányhivatal környezetvédelmi főosztályához beérkezett kérelem alapján tudták csak meg, hogy előzetes vizsgálati eljárás indult az Andrada Group Kft. évi 10 ezer tonna használt akkumulátort, vagyis veszélyes hulladékot feldolgozó és hasznosító üzeme ügyében. Így derült ki, hogy a tervek megvalósítása már előrehaladott állapotban van, és a város határában naponta 31,25 tonna anyag feldolgozását, illetve 40 tonna veszélyes hulladék tárolását tervezik.

A település egyik önkormányzati képviselője azt mondta, utánanéztek a beruházónak, de a szlovén adatbázisban nem találták a nyomát, ezért úgy vélik, hogy a kft-t kifejezetten erre az alsózsolcai beruházásra hozta létre három szlovén magánszemély, akik egyike ráadásul Magyarország tiszteletbeli konzulja, ami felveti a politikai szál, az összefonódás gyanúját.

A polgármester ezután jelentette be, hogy két petíciót indítottak el, egyiket a helyiek számára, a másikat pedig bárki aláírhatja, mindkettőben azt követelik, hogy ne épüljön akkumulátorbontó a város határában. Hegedűs Andrea, a DK miskolci országgyűlési képviselője pedig bejelentette, hogy az első rendes parlamenti ülésen kezdeményezni fogják ugyanezt.