10 millió forinttal támogatja a szegedi önkormányzat Iványi iskoláját

oktatás
2023 szeptember 22., 16:25

Megszavazta a szegedi közgyűlés, hogy az önkormányzat 10 millió forint támogatásban részesíti a szegedi Wesley János Óvoda, Általános Iskola és Gimnáziumot - írja a Telex.hu. A fideszes képviselők nem támogatták a javaslatot, és miután Tóth Károly, a a javaslatot benyújtott MSZP-s képviselő név szerinti szavazást kért, inkább kivonultak a teremből.

A Wesley János iskolák fenntartója az Iványi Gábor féle Magyar Evangéliumi Testvérközösség, amelynek nagyon komoly anyagi problémái vannak, miután a kormány éveken át nem adta meg az egyháznak az oktatási és szociális tevékenységéért járó támogatást, ezért tartozásokat halmoztak föl, a NAV pedig erre hivatkozva elvonja a szervezet pénzét.

Iványi Gábor a Momentum tüntetésén a budapesti orosz nagykövetség előtt 2023. február 24-én.
photo_camera Iványi Gábor a Momentum tüntetésén a budapesti orosz nagykövetség előtt 2023. február 24-én. Fotó: Németh Dániel/444

Emiatt az egyház által fenntartott iskolák és szociális intézmények dolgozói hónapok óta nem kaptak teljes fizetést, Iványi Gábor pedig a napokban azt mondta, hogy a dolgozóik 10 százaléka már felmondott. "Több mint 30 éve csináljuk ezt, azóta sok kormányváltás volt, de ilyen embertelen kormánya nem volt Magyarországnak az elmúlt 50 évben" - tette hozzá Iványi.

A szegedi iskolában is már több tanár felmondott a késve érkező fizetések miatt, az iskolának pedig a szülők kezdtek el támogatásokat összekapargatni, annak ellenére, hogy sokan közülük is szociálisan rászorulók. Sok szülő aggódik az iskola sorsa miatt, mert a diákok nagy része sajátos nevelési igényű, és a Wesley-n kívül Szegeden más iskola nem tud olyan fejlesztési programokat nyújtani, mint amire nekik szükségük van.

photo_camera Botka László Fotó: szeged.hu

Botka László szegedi polgármester a támogatás megszavazásakor azt mondta, az Orbán-kormány bosszúja miatt kerültek nehéz helyzetbe a MET intézményei, és bár tudja, hogy 10 millió forint nem oldja meg az iskola minden gondját, de érezteti a tanárokkal, hogy a város mellettük áll. A szegedi Fidesz nem támogatta a javaslatot, mert a párt képviselői úgy látják, nem a kormány hibája, hogy a Wesley rossz helyzetbe került, Iványi Gábor egyháza és intézményei minden nekik járó támogatást megkaptak, de azzal rosszul gazdálkodtak.