A rendőrség szerint 500 ezer ember halálát okozhatta volna a New York-i bölcsődében talált kábítószermennyiség

külföld
2023 szeptember 22., 04:36

Nagy mennyisésű fentanilt és más drogokat találtak egy csapóajtó mögé rejtve egy New York-i bölcsődében, ahol feltételezhetően kábítószer-túladagolás miatt meghalt egy egyéves gyerek. A gyerek mindössze egy hete járt a bölcsődébe, ahol a gyerekek alvószobájában a szőnyeg alatti csapóajtó mögé rejtették a drogot. Három másik gyereket is kórházba szállítottak, miután „erős kábítószerrel érintkeztek”.

A bölcsőde 36 éves tulajdonosa, Grei Mendezzel és a 41 éves Carlisto Acevedo Britóval szemben csütörtökön emelt vádat az ügyészség kábítószer birtoklás és „halálos kimentelű kábítószer terjesztés” miatt. Damien Williams manhattani ügyész azt mondta, a vád szerint négy gyereket mérgeztek meg, egyiküket pedig megölték azzal, hogy egy bölcsődében folytattak drogkereskedést. Ha elítélik őket, nagy eséllyel életfogytiglant kapnak.

A BBC azt írja, a rendőrség szerint a megtalált kábítószer mennyisége 500 000 ember halálát okozhatta volna.

Az Egyesült Államokban 2021-ben egyetlen év alatt már több mint 100 ezer ember halt meg drogtúladagolásban. Az akkori halálesetek több mint 66 százaléka a fentanilhoz, a heroinnál ötvenszer erősebb szintetikus opioidhoz kötődött. Ezek a számok látványosan magasabbak a 2010-es adatokhoz képest: akkor országszerte még kevesebb mint 40 ezer ember halt meg kábítószer-túladagolásban, a haláleseteknek pedig kevesebb mint 10 százaléka volt fentanilhoz köthető.