Állítólag vissza akart szökni Oroszországba az onnan lábon menekülő egykori Wagner-parancsnok

külföld
2023 szeptember 23., 16:26

A norvég rendőrség letartóztatta a Wagner-zsoldoscsoport egykori parancsnokát, Andrej Medvegyevet, akit azzal gyanúsítanak, hogy illegálisan próbált visszatérni Oroszországba, miután az év elején menedékjogot kért Norvégiában.

A huszonéves férfit őrizetbe vették illegális határátlépési kísérlet miatt. Andrej Medvegyev januárban szökött Oroszországból Norvégiába. Ügyvédje szerint a letartóztatást félreértés okozta. Elmondása szerint a férfi csak felment arra a helyre, ahol még januárban belépett Norvégiába, és akkor állították meg, amikor taxiba ült. Ügyvédje szerint nem állt szándékában átlépni a határt és nem is volt annak közelében.

Andrej Medvegyev januárban egy jeges folyón keresztül menekült Norvégiába, miközben az orosz határőrök tüzet nyitottak rá. A filmbeillő szökésről itt írtunk. Medvegyev egy orosz újságírónak adott interjúban azt mondta, hogy a lefejezésről szóló egyik videón „egyértelműen felismeri társait”, akik „jellegzetes hívójelük és beszédmódjuk” alapján a „Wagner harcosai”. Májusban viszont már maga beszélt arról egy orosz emberjogi aktivistának adott interjúban, hogy vissza akar térni Oroszországba. (via Guardian)