Visszatérne Norvégiából Oroszországba a volt Wagner-parancsnok

háború
2023 május 19., 05:42

A Wagner csoport volt parancsnoka, Andrej Medvegyev úgy döntött, hogy visszatér Oroszországba Norvégiából, ahol korábban politikai menedékjogot kért. Medvegyev azzal vált ismerté, hogy állítása szerint felismerte a két Wagner zsoldost az egyik videóban, amiben egy ukrán hadifoglyot fejeztek le.

Medvegyev egy orosz emberjogi aktivistának adott interjút, ebben mondta el, hogy megkereste az orosz nagykövetséget Osloban, hogy lehetővé tegyék a hazatérését. A 26 éves férfi június 10-én tervezi visszavonni a menedékkérelmét.

Medvegyev először azzal került be a hírekbe, hogy lábon kelt át az orosz-norvég határon. Aztán pedig azzal, hogy egy orosz újságírónak adott interjúban azt mondta, hogy a lefejezésről szóló egyik videón „egyértelműen felismeri társait”, akik „jellegzetes hívójelük és beszédmódjuk” alapján a „Wagner harcosai”.

A norvégiai tartózkodása viszont nem volt teljesen problémamentes, áprilisban Medvegyev bűnösnek vallotta magát egy oslói bár előtti verekedésben, és abban, hogy nyilvános helyen légpuskát tartott a kezében. (CNN)