A Wagner csoport tagjai fejezhették le az ukrán katonát

háború
2023 április 13., 09:03

Jevgenyij Prigozsin Wagner csoportjának egy volt parancsnoka, Andrej Medvegyev azt nyilatkozta az orosz ellenzéki médiának, hogy felismerte azt a két katonát, akik egy videó szerint lefejeztek egy ukrán hadifoglyot. Állítása szerint a lefejezők a Wagner csoport tagjai.

Vlagyimir Osecskin, a Gulagu.net orosz ellenzéki lap alapítója egy április 12-i videójában beszélt arról, hogy Andrej Medvegyev azt mondta neki, a videón „egyértelműen felismeri társait”, akik „jellegzetes hívójelük és beszédmódjuk” alapján a „Wagner harcosai”.

A videóról, pontosabban videókról, mert több is készült, Volodimire Zelenszkij ukrán elnök azt mondta: Senki a világon nem hunyhat szemet afölött, milyen könnyen gyilkolnak ezek a szörnyek. Ez a videó. Az ukrán fogoly kivégzése. Ez a videó azt mutatja, milyen Oroszország, milyen emberek ők. Ez nem egy baleset, nem egy epizód. Történt már ilyen korábban, Bucsában is. Ezerszer megtörtént már. Erre mindenkinek, minden vezetőnek reagálnia kell.”

Zelenszkij gazdasági tanácsadója szerint pedig gyakorlatilag „a magyarok fizettek a késért, amivel az oroszok levágták egy ukrán katona fejét”, szerinte a magyar kormány egész egyszerűen energiaüzletekkel finanszírozza az orosz háborús bűnöket. (Kyiv Independent)